2024. március 29., péntek
KÜLFÖLDI LABDARÚGÁS

VAR-piros után Suárez-dupla

Több európai topligában is hétközi fordulót rendeznek, ezek közül kedd este a spanyol La Ligában és az olasz Serie A-ban játszottak mérkőzéseket. Spanyolországban az Atlético volt a legnevesebb pályára lépő, amely a korai fordulók során kétszer is nyerhető meccseken (Athletic, Villarreal) hagyott ott pontokat a pályán. Madrid külvárosában is úgy tűnt, hogy Diego Simeone legénységének gondja akadhat, hiszen a Getafe az első félidő utolsó percében a szerb Stefan Mitrović életerős, kapufáról bevágódó fejesével előnyhöz jutott. A Matracosok talpa alatt már jócskán forró volt a talaj, amikor Carlos Alena a segítségükre sietett, a hazai játékost stoplival való taposásért – videózás után – a 74. percben kiállította Cuadra spori. Az emberelőnyben aztán már be tudtak találni a vendégek: a 78. percben Luis Suárez lesgyanús helyzetből bemozdulva kapta Hermoso bal oldali bekanyarítását, majd keveset teketóriázva a kapu közepébe bombázott. A rendes játékidő leteltének pillanatában pedig a győzelem is összejött a piros-fehéreknek, Vrsaljko jobbról emelte be a labdát a kapu elé, ahol a határozatlan védelem közepén ismét az uruguayi volt a legszemfülesebb, fejjel megszerezve csapatának a három pontot.

Az olasz csizmán az Inter hasonló cipőben járt Firenzében, mint az Atlético, hiszen a Fiorentina egy félidő után minimális előnnyel vezetett, ám a Nerroazzurri a második felvonás elején Darmian és Džeko góljaival három perc alatt fordított, a hajrában pedig Perišić bebiztosította a sikert.

Olasz bajnokság, az 5. fordulóban: Bologna–Genoa 2:2, Atalanta–Sassuolo 2:1, Fiorentina–Inter 1:3. Az élcsoport: Inter 13, Napoli (–1) 12, Milan (–1) és Atalanta 10 pont stb. Spanyol bajnokág, a 6. fordulóban: Getafe–Atlético 1:2, Athletic Bilbao–Rayo Vallecano 1:2, Levante–Celta Vigo 0:2. Az élcsoport: Atlético 14, Real Madrid (–1) 13, Valencia (–1), Vallecano és Real Sociedad (–1) 10 pont stb. Szuperliga, a 10. fordulóban: Vojvodina–Kolubara 2:1. Az élcsoport: Partizan (–2) 22, Crvena zvezda (–2) 20, Napredak (–1) 18, TSC (–1) 17 pont stb.

Megbüntették a magyarokat

Az angolok elleni rasszista szurkolói megnyilvánulások miatt a következő hazai világbajnoki selejtező mérkőzését zárt kapuk mögött kell megvívnia a magyar válogatottnak, további egy zárt kapus büntetést pedig két évre felfüggesztve szabott ki a FIFA. Az MLSZ ezenkívül 200 ezer svájci frankos bírságot is kapott. A FIFA keddi közlése alapján a fegyelmi bizottság az eset súlyossága miatt hozott ilyen szigorú döntést.

A magyar drukkerek egy csoportja gúnyosan adott hangot a nemtetszésének, amikor a szeptember 2-i, 4:0-s vendégsikerrel zárult mérkőzésen az angol játékosok rasszizmusellenes gesztusként féltérdre ereszkedtek a kezdés előtt, majd a gólok után a drukkerek műanyag poharakat és egyéb tárgyakat dobáltak a pályára, illetve rasszista rigmusokat énekeltek. Emellett – a FIFA indoklása alapján – a hazai szurkolók pirotechnikai eszközöket használtak, és eltorlaszolták a lépcsőket. Az angol szövetség a találkozó másnapján fordult a FIFA-hoz a rasszista megnyilvánulások kivizsgálása miatt. A brit ITV és a Sky Sports televíziók riporterei azt állították, láttak és hallottak olyan magyar szurkolókat, akik majomhangok utánzásával gúnyolták a színes bőrű Raheem Sterlinget és Jude Bellinghamet, sőt a Sky Sports felvételeket is mutatott az egyik ilyen nézőről. Boris Johnson brit miniszterelnök a közösségi oldalán azt írta: „teljesen elfogadhatatlan, hogy az angol játékosoknak rasszista inzultusokat kellett elszenvedniük Magyarországon”.

Az MLSZ akkori közleménye kiemelte: a Puskás Arénába kilátogató 60 ezer szurkoló döntő többsége sportszerűen, a magyar válogatottat biztatva drukkolt még akkor is, amikor már vesztésre állt a csapat. „Éppen az ő védelmükben van szükség a rendbontók beazonosítására és szigorú megbüntetésére. A pályára lépő, a fénygránátot és a poharakat bedobó szurkolók azonosítása zajlik. Ellenük megteszi a rendőrségi feljelentést az MLSZ” – írták a szövetség honlapján, megjegyezve, hogy az esetleges pénzbüntetést polgári peres eljárás keretében az elkövetőkre hárítják, akik emellett a sportrendezvényekről történő kétéves kizárásra számíthatnak az eljárás végén.