2024. április 18., csütörtök

A zene ereje

A színháznak szeretettel, valamint a Péter és a farkas című előadásokat is láthattuk a gyermekszínházi fesztivál versenyprogramjában

Az elmúlt napokban olyan előadásokat is megtekinthettünk Szabadkán, a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztiválon, amelyeknél a zene és a látvány a szokásosnál is nagyobb hangsúlyt kapott. Szerdán délután a bosznia-hercegovinai Szerb Köztársaságból érkezett – Szergej Prokofjev zeneműve nyomán, Biserka Kolevska rendezésében készült – Péter és a farkas című előadást láthattuk. Akárcsak Prokofjev 1936-ban írt szimfonikus meséjének, e produkciónak is a történet elmesélése mellett a hangszerek megismertetése volt a célja. Prokofjev a művet egy narrátorra és szimfonikus zenekarra írta meg. A narrátor, hosszú cilinderes karmester formájában itt is megjelent, a hangszereket pedig színészek mutatták be. A történet Péterről és a barátairól szól, a kacsáról, a kismadárról és a macskáról, akikkel izgalmas kalandokat élnek meg, hiszen túl kell járniuk a farkas eszén. Egyik nap ugyanis Péter elcsatangol, hogy élvezze a természet nyugalmát, ahol a kacsa békésen fürdik, miközben a madárral arról vitatkozik, hogy mi a jobb, az úszás vagy a repülés, a macska pedig szokás szerint a madárra feni a fogát. Péter nagyapja azonban hazazavarja az unokáját, attól tartva, hogy kijön az erdőből a veszélyes farkas. Ez be is következik, az ordas bekapja a kacsát, de nem barátságos a madárral és a macskával sem. Péter azonban nem fél a farkastól és nem is fogad szót a nagyapjának. Visszamegy az erdőhöz, összefog a kismadárral, arra kéri, terelje el a farkas figyelmét, amíg ő kötéllel elkapja. A terv sikerül, közben a vadász is tudomást szerzett a veszélyről, de neki már csak az maradt, hogy a farkast az állatkertbe vigye. És hogy a happy end teljes legyen, és mindenki sértetlenül ússza meg a kalandot, a kacsa is túléli az esetet, mert a farkas annyira mohó volt, hogy egészben nyelte le, így neki végül sikerül megmenekülnie. A kedves történet, szimpatikus bábokra, érdekes jelmezekre is lehetőséget adott, a lényeg azonban itt is a zenén és a hangszereken volt, hiszen a mese szereplői egy-egy hangszeren szólaltak meg, a kismadár fuvolán, a kacsa oboán, a macska klarinéton, a nagyapó fagotton, a farkas kürtön, Péter pedig hegedűn.

Jelenet a Péter és a farkas című előadásból (Fotó: Lukács Melinda)

Jelenet a Péter és a farkas című előadásból (Fotó: Lukács Melinda)

Tegnap délelőtt a szabadkai Gyermekszínházban a házigazdák adták elő A színháznak szeretettel című produkciót. Mondhatni, hogy ez egyfajta adósságtörlesztés volt, hiszen ez az előadás a tavalyi fesztivál műsorán is szerepelt, de akkor nem sikerült játszani, más került a helyére. A színháznak szeretettel Bonyo Lungov és Konsztantyin Karakosztov közös projektuma, Bonyo Lungov a szerző, Konsztantyin Karakosztov válogatta a zenét, de együtt rendezték, valamint tervezték a díszletet és a jelmezeket is. A színháznak szeretettel tulajdonképpen egy tisztelgés a színház, a színházi alkotók előtt. A lényeg mégis a magával ragadó, kaleidoszkópszerű látványon és a zenén van. A produkció folyamán a lírai részek egyszer csak fergeteges show-ba csapnak át, a színészek különféle tárgyak összeállításából állatokat formáznak meg, például békát, kutyát, nyuszit, pávát, zsiráfot és krokodilt, a nézők soraiban ülő gyerekeket pedig örömmel tölti el, amikor ezeket kitalálják. Mindeközben diszkószámok dobják fel a hangulatot, egyebek közt az ABBA és Michael Jackson slágerei. Nem mellékesen a produkció játszása nagy fokú precizitást követel a színészektől, egyébként az alakzatok nem lennének felismerhetőek.

A fesztivál ma zárul a Csipkerózsika című cseh előadással, az eredményhirdetés este lesz.