2024. április 20., szombat
ÚJVIDÉKI SZÍNHÁZ

Hernyák Zsóka a drámaíró verseny győztese

A legjobb rendező Crnkovity Gabriella – Szalai Bence és Sz. Elor Emina a tavalyi évad legjobb színészei

Hét óra lázas alkotómunka eredményeként hétfőn 17 órakor megszülettek a drámai szövegek az Újvidéki Színház jubiláris 20. Vajdasági Magyar Drámaíró Versenyén. Három felkért szerző Macskamentés meccs közben címmel írt szöveget. A kalapból a címet egyikük húzta ki a Magyar Szó napilap hétfői számának néhány címe közül hétfőn. Hasonló módon dőlt el, hogy Molnár Gábor Nóra, Crnkovity Gabriella és Jámbor József melyik szöveget melyik színészcsoporttal állítja színpadra. Kedd este a magyar dráma napján láthatta az Újvidéki Színházban a közönség a rövid idő alatt elkészített előadások ősbemutatóját.

A három ősbemutatóban a szabadkai Népszínház, a Kosztolányi Dezső Színház és az Újvidéki Színház társulatának tagjai, valamint az Újvidéki Művészeti Akadémia hallgatói játszottak. 

A drámaírók: Hernyák Zsóka, Mészáros Anikó, Celler Kiss Tamá

A drámaírók: Hernyák Zsóka, Mészáros Anikó, Celler Kiss Tamá

A Vajdasági Magyar Drámaíró Versenyen – a Vicsek Károly, Jónás Gabriella és Szögi Csaba összetételű zsűri döntése alapján – legjobb Hernyák Zsóka szövege lett, második Mészáros Anikó, harmadik pedig Celler Kiss Tamás alkotása. A legjobb rendező Crnkovity Gabriella, aki a Mészáros Anikó által írt darabot állította színpadra. Vicsek Károly, a bíráló bizottság elnöke volt az, aki húsz éve útnak indította ezt a drámaíró versenyt. László Judit és Német Attila a legjobb főszerepért, Krizsán Szilvia és Pongó Gábor a legjobb mellékszerepért vitték el a díjat. A szavazatok alapján kiderült, a közönségnek az előadás tetszett a legjobban, amelyet Celler Kiss Tamás szövege alapján Jámbor József rendezett.

Hernyák Zsóka: Egy váróterem a darabom helyszíne, ott várakoznak az emberek. A szövegemnek nincs nagy ívű történet, sem konfliktusa. Úgy érzem, ennyi idő alatt nem olyan szerzői utasítással láttam el a szöveget, hogy a váróterem olyan, hogy bárhol lehetne. A kilenc nagyon különböző karakterű szereplő (gyerek, öregasszony, kamasz...) van összezárva hosszú ideig, ebből ered mondjuk a konfliktus. A szereplők egymást nem ismerik, epikus küzdelem zajlik, apró viták alakulnak ki közöttük. A feszültséggel terhelt tehetetlen helyzetek sokunk számára ismerősek, ha sokáig várakozunk valahol. Az volt a legnagyobb gondom ennyi karaktert, hogyan mozgassak ilyen rövid idő alatt, ilyen rövid terjedelemben. A szöveg félórás előadásra íródott. Gondolom, aki fogékony az abszurd, az irónia iránt, az élvezni fogja az előadást.

Mészáros Anikó: A történetem étteremben játszódik, ahová az eljegyzésre készülő fiatal pár érkezik. Aznap egy fontos meccset játszanak. A tévé élőben közvetíti. A vőlegény az étterem konyhájába ki-ki szökik, hogy megnézze az állást, és ott felejti magát meccsnézés közben. Addig más vet szemet a menyasszonyára. Képletes macskamentés történik. A lánynak ilyen férfihoz nem is lett volna kedve férjhez menni. A humoros történethez létező zeneszámokat is terveztem, két dalt pedig jómagam komponáltam.

Celler Kiss Tamás: Törekedtem nyolc szereplőre társadalmilag reflektált, aktuális vicces darabot írni a kisember és a politikai elit szembeállásáról. A bonyodalmat a zsarolási szándék okozta. A kőművesek, akik a polgármesternél dolgoznak, láttak valamit, s elhatározzák, megfenyegetik a polgármestert.

Az említett szerzők nem kívántak részt venni az előadás próbafolyamatában, a szövegüket teljesen a rendezőre bízták.

A rendeződíjas Crnkovity Gabriella és a színészek, akik Mészáros Anikó szövegét próbálják (Fotó: Bozsoki Valéria)

A rendeződíjas Crnkovity Gabriella és a színészek, akik Mészáros Anikó szövegét próbálják (Fotó: Bozsoki Valéria)

Crnkovity Gabriella rendező: Mészáros Anikó szövegének színpadra állításához helyszínként a kistermet húztam ki. Kerestem a szövegben azokat a pontokat, ahol az én gondolatom találkozik a szerző gondolataival, és kerestem hozzá a formát. Gondolkoztam, a szövegből mi mindent lehet kihozni a színpadra. A kapott színészcsoportom kilenc emberből állt, a nyolc szereplőre íródott szöveghez még egy szereplőt hozzáadtunk. Szerencsére senkinek nem kellett sem magánál idősebbet, sem magánál fiatalabb személyt játszania. Mindenki megtalálta a maga személyiségét. Gusztony Endre és Dedovity Tomity Lea akadémistáknak is jutott szerep. Nagyon lelkesek. Sokat izgulnak, mivel profi színészekkel játszanak, meg akarnak felelni az elvárásoknak. Jól vették a nehézségeket.

A pandémia miatt csak harminc néző jöhetett be a kisterembe, a többiek a tervek szerint vetítve nézték az előadást. Eszembe jutott, kinyitjuk az ajtót, s akkor izgalmas lesz, a kint ülők be tudnak lesni az előadásba...

Jelenet az előadásból, amelyet Hernyák Zsóka szövege alapján Molnár Gábor Nóra állított színpadra (Fotó: Bozsoki Valéria)

Jelenet az előadásból, amelyet Hernyák Zsóka szövege alapján Molnár Gábor Nóra állított színpadra (Fotó: Bozsoki Valéria)

Jámbor József rendező: Celler Kiss Tamás szövegének értelmezéséből indultunk ki. A rendkívül kreatív társulat tagjaival jóízűen dolgoztunk, a szövegen belül stílrealista történet alakult ki, amely olyan élethelyzetekből táplálkozik, mint a vesztegetés, korrupció, szegények és gazdagok között egyre hihetetlenebb távolság. Egy munkásbrigád megzsarolja a polgármestert. Aztán a saját bénázásai révén, majd morális megfontolások kapcsán és egy véletlen baleset miatt mégis letesznek szándékukról, és tolják tovább a szekerét a sorsuknak. Kissé csehovi alaphelyzet ez: elindulnak Moszkvába, mint a „három nővérek”, aztán mégis minden változatlan marad – de megmutatják ezen belül is az emberek előrelépésének lehetőségeit: emberség, szolidaritás, barátság, kollegialitás formájában – mondta Jámbor József.

A drámaíró verseny befejeztével megtudta a közönség, hogy a szavazataik alapján kik lettek az Újvidéki Színház 2020/2021-es évad előadásainak kedvencei, díjazottjai. A legjobb epizódszerepben a nézők Mészáros Árpádot és Dienes Blankát szerették, a főszereplők közül Szalai Bencére és Sz. Elor Eminára szavaztak a legtöbben. A Kulissza-díjat Dejan Ubornji színpadmester érdemelte ki, a Puskás Zoltán Vándorköldökpirszing-díj boldog tulajdonosa pedig Mészáros Árpád lett az előadásokban elkövetett bakikért.