2024. április 25., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Országos helyett helyi felmérések

A belgrádi egyetemisták többsége a Pfizer–BioNTech védőoltását választotta

Míg a közvélemény várja a korábban többször is bejelentett országos immunizációs felmérés eredményeinek bemutatását – vagy a kutatás megkezdését –, addig a belgrádi egyetemista orvosi rendelő már a sokadik minifelmérésen van túl. Ezúttal elsősorban arra szerettek volna a rendelő munkatársai választ kapni, hogy hol, milyen körülmények között fertőződnek meg az egyetemisták a koronavírussal. A július 1-je és szeptember 20-a között elvégzett felmérésben 500, bizonyítottan fertőzött egyetemista vett részt. Mila Paunić, a rendelő munkatársa a B92 hírportál összeállítása szerint elmondta, hogy a hallgatók legtöbbje belgrádi illetékességű, 80 százalékuk nem vette fel a védőoltást. Mint hozzátette, az esetek 97 százalékában a védőoltással immunizált egyetemistáknál enyhe, esetleg közepesen súlyos kórkép alakult ki. Míg például a batajnicai Covid-kórház igazgatójának korábbi elmondása szerint a náluk kezelt pácisensek többsége férfi, addig az említett felmérés szerint több egyetemista lány fertőződik meg, mint fiú. Az is kiderült, hogy a fertőzöttek harmada nem tudja, hol fertőződött meg, de az is, hogy – noha a válságstáb egészségügyi szakértő tagjai elsősorban a bulikat és a hasonló tömeges összejöveteleket, valamint a nyaralásokat okolják – a nyár közepe óta növekvő esetszámért, a helyzet közel sem ennyire egysíkú. Akik tudni vélik, hogy hol fertőződtek meg, az esetek 18 százalékában azt mondták, bulin, 16 százalékuk úgy véli, hogy valamilyen utazás alkalmával „kapták el a vírust", 17,5 százalékuk pedig azt mondta, hogy családi környezetben fertőződött meg.
– A felmérésből megtudtuk, hogy a vakcinát felvett egyetemisták 70 százaléka a Pfizer–BioNTech védőoltását választotta, 29 százalékuk pedig a Sinopharm védőoltását. Kiderült, hogy gyakrabban fertőződnek meg azok, akik a Sinopharm vakcináját vették fel. Ez a társadalom egészének a szempontjából fontos adat, hiszen tudjuk, hogy minél fiatalabb valaki, annál markánsabb immunválasz alakul ki az oltást követően. Arra a megállapításra jutottunk, hogy az egyetemista korosztálynak is érdemes lenne felvennie a harmadik adag védőoltást, főleg akkor, ha társult megbetegedésben szenved az illető. Míg Európa némely országában a fiatalok átoltottsági aránya meghaladja a 80 százalékot, addig Szerbiában ez egy hónappal ezelőtt 20 százalékot tett ki. Ennek több oka is van, ám mint az kiderült, az esetek többségében a fiatal valamelyik családtagja mondta azt, hogy egyelőre várjon, ne oltassa be magát – taglalta Paunić.
Ami az országos, úgynevezett nemzeti immunizációs felmérést illeti, Ana Brnabić miniszterelnök még április első napjaiban közölte, hogy megkezdődött a Szerbiában alkalmazott védőoltások hatékonyságának a felmérése. A válságstáb szakértői az ezt követő időszakban több alkalommal is abbéli véleményüknek adtak hangot, hogy mielőtt elkezdődne az ősz, el kell végezni az országos felmérést, hogy ennek alapján dolgozzák ki az ősszel, illetve a télen alkalmazandó járványügyi stratégiát.
Az Összefogással a Covid ellen orvosi egyesülés július végén jelentette be, hogy megkezdi saját immunizációs felmérését, ekkor arra kérték a polgárokat, hogy minél tömegesebben kapcsolódjanak be. Az egyesülés honlapján elérhető kérdőívet augusztus 10-éig tölthették ki a polgárok, a kiértékelt eredményeket egyelőre nem tették közzé.
A Kragujeváci Egészségház korábban szintén elvégezte saját minifelmérését, amelynek alapján egyebek mellett arra a megállapítára jutottak, hogy az oltatlanokhoz viszonyítva a beoltottak esetében húszszor kisebb az esélye annak, hogy a fertőzés miatt kórházi ellátásra szoruljanak. A NIN hetilapban a nemrégiben arról lehetett olvasni, hogy Zoran Kokić epidemiológus a belgrádi Voždovac városi önkormányat területén végez hasonló immunizációs felmérést. Az első eredmények szerint a fertőzöttek 30 százaléka beoltott, java részüknél csupán enyhe tünetek alakulnak ki.

Változatlan arányok
A hivatalos járványjelentés értelmében a szerda és a csütörtök között eltelt egy napban a korábbi napokhoz képest valamennyivel kevesebb koronavírustesztet végeztek el – 21 545-öt –, az esetszám szintén alacsonyabb – 6480 –, míg a pozitivitás aránya továbbra is 30 százalék. A vizsgált egy napban hivatalosan 41 Covid-páciens hunyt el, a járvány kezdete óta hivatalosan 7926, a halálozási arány 0,89 százalék. A kórházakban 5197 Covid-pácienst kezelnek, közülük 191-nek mesterséges lélegeztetésre van szüksége.
Vajdaságban előző nap 1364 új fertőzést jegyeztek, Újvidéken 340-et. A Vajdasági Közegészségügyi Intézet kimutatása szerint a tartományban 18 143 aktív fertőzést tartanak nyilván, a székvárosban 4762-őt.