2024. március 28., csütörtök

Sok diák nem tudja, hol fertőződött meg

A Diákpoliklinika elvégzett egy vizsgálatot, amelyben azokat a diákokat vizsgálták, akik Covid tünetekkel jelentkeztek náluk. Az 500 megkérdezett tanuló közül a legtöbbjük belgrádi volt, emellett 80 százalékuk nem vette fel a védőoltást, mondta el dr. Mila Paunić a Diákpoliklinika munkatársa a Szerbiai RTV-nek. Hozzátette, hogy a vizsgálatot július 1-je és szeptember 20-a között végezték el, azonban tovább folytatódik. A tanulókkal először a rendelőben beszélgettek, majd telefonon is keresték őket, hogy érdeklődjenek az állapotuk felől.

– Ez a vizsgálat segít nekünk abban, hogy számbelileg is alá tudjuk támasztani azt, hogy hány olyan diák fertőződött meg, aki felvette a vakcinát azokkal szemben, akik nem. A beoltottaknak 97 százalékban könnyebb vagy közepesen súlyos tüneteik vannak – magyarázta Paunić.

Az eredmények azt mutatják, hogy több lány betegedett meg, mint fiú. A legérdekesebb adat mégis az, hogy a megkérdezettek több, mint egy harmada nem tudja, hogy hol fertőződött meg. 18 százalékuk buliban, 16 százalékuk utazás során, 17,5 százalékuk pedig a családban.

Szerbiában a fiatal populáció mindössze 20 százaléka vette fel az oltást. Ezzel kapcsolatban a szakember elmondta, hogy vélhetően az áll a háttérben, hogy a családjuk vagy az ismerőseik azt mondják, hogy még várjanak vele. Hozzátette, hogy ennek kiküszöbölésére megoldás lenne egy fajta egészségügyi oktatás bevezetése az iskolákba.