2021. október 19., kedd
BUDAPESTI DEMOGRÁFIAI CSÚCS

A jövő a fiatalok kezében van

Milorad Dodik: Európába olyan más kultúrából érkező migránsok érkeznek, akik nem hajlandók az asszimilációra, s ez destabilizálja a társadalmat

A magyar kormány tizenkettedik éve a családokért dolgozik, hogy a negyven éve tartó demográfiai lejtmenetet megfordítsa – hangoztatta a családokért felelős tárca nélküli miniszter a IV. Budapesti Demográfiai Csúcsot megnyitó köszöntőjében csütörtökön a Várkert Bazárban, melyen Csehország, Szlovénia és Szerbia, valamint a boszniai Szerb Köztársaság képviselői vannak jelen.

Novák Katalin a megnyitón kiemelte: a demográfiai előrejelzéseket nem kell tényként elfogadni, azokat meg lehet változtatni – mondta, hangsúlyozva: a jövő a fiatalok kezében van.

Fotó: MTI

Míg bizonyos civilizációk képesek reprodukálni magukat, a Nyugat erre nem képes, „egyszerűen nem akarja fenntartani önmagát" – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson csütörtökön a Várkert Bazárban.

A kormányfő kifejtette: vannak, akik szerint mindez nem is probléma, míg mások a migrációval oldanák azt meg. Utóbbi azonban az új munkásosztály betelepítésének globális tervét jelenti, és akik ezt látják megoldásnak, nem veszik figyelembe a demográfia kulturális vetületét, holott Európában ez a migráció lefontosabb dimenziója – fűzte hozzá.

„Itt, nálunk, a migráció identitáskérdés" – hangsúlyozta Orbán, kiemelve: Európában egy ország csak akkor működik, ha az ott élők a legfőbb kérdésekben nagyjából azonos értékeket vallanak. Ha ez nincs így, egy ország, egy nemzet menthetetlenül szétesik – jelentette ki.

Leszögezte: Európában így a gazdasági megközelítésen alapuló utak járhatatlanok. 

Európának módosítania kell a hozzáállását és a családot kell előtérbe helyeznie a migrációval szemben – hangsúlyozta Bosznia-Hercegovina államelnökségének szerb tagja a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson elmondott beszédében csütörtökön, a Várkert Bazárban.

Milorad Dodik aláhúzta, Európának nemcsak a gazdaság, hanem a demográfia területén is meg kell őriznie a stabilitását, ehhez pedig az államok és családok támogatása szükséges.
Bosznia-Hercegovina államelnökségének szerb tagja helyesnek nevezte Orbán Viktor magyar miniszterelnök politikáját és reményét fejezte ki, hogy Európában egyre többen követik majd. Ellenkező esetben néhány évtized múlva az a helyzet állhat elő Európában, hogy nem európai, hanem többségében máshonnan érkezett népek lakják – mondta.

Milorad Dodik (Fotó: MTI)

Milorad Dodik szólt arról is, hogy a demográfiai válság, valamint a migráció a teljes Balkánt sújtja, amire egységes választ kell adni.
Kiemelte, Európába és saját hazájába is olyan más kultúrából érkező migránsok érkeznek, akik nem hajlandók az asszimilációra, helyette izolált közösségeket alkotnak, ami destabilizálja a társadalmat.
Példaként említette, hogy Bosznia-Hercegovinában vannak olyan területek, ahonnan a nagy számban érkező migránsok miatt távoztak az ott élők. Milorad Dodik elmondta, ilyen közegben a családok nem tervezhetnek gyermekvállalást. Leszögezte, nem engedhető meg, hogy Bosznia-Hercegovina az illegális migránsok parkolóhelye legyen.