2024. március 29., péntek

Továbbra is feszült a helyzet Észak-Koszovóban

Aleksandar Vučić: Mindaddig nem folytatódhat a két fél közötti párbeszéd, amíg a koszovói különleges egység a határon tartózkodik – Albin Kurti: eljött az ideje annak, hogy Szerbia és Koszov

Negyedik napja feszült a helyzet Észak-Koszovóban, ahol a helyi szerbek akadályozzák a határátkelést Szerbia és Koszovó között, mert igazságtalannak tartják, hogy a szerb rendszámtáblával rendelkezőknek az országba lépéskor ideiglenes koszovói táblára kell váltaniuk, míg a koszovói különleges rendőri alakulat (Rosu) a koszovói intézkedések betartását ellenőrizné, de forgalom hiányában csak a tiltakozó civilekkel néz szembe.

Az észak-koszovói szerbek hétfő óta akadályozzák a koszovói-szerb határon történő átkelést, mert szeptember 20. óta a koszovói fél leszedeti a szerb rendszámtáblákat a belépő autókról, helyettük pedig az autósoknak öt euróért két hónapra érvényes ideiglenes táblát kell kiváltaniuk a határon.

Albin Kurti koszovói miniszterelnök szerint eljött az ideje annak, hogy Szerbia és Koszovó kölcsönösen elismerje egymás rendszámtábláit, mert ez lehetővé tenné a szabadabb mozgást az emberek és az áruk számára, valamint csökkentené a feszültséget is a két ország határán.

Pristina azt állítja, hogy nem jogellenes, ami történik, hiszen a brüsszeli közvetítéssel zajló szerb-koszovói megállapodás egyik pontja a rendszámtáblák elismerésének kölcsönössége volt, és mivel Szerbia évek óta ideiglenes szerb tábla használatára kötelezi a koszovói rendszámtáblával az országba lépőket, Koszovónak nem maradt más választása, mint hasonló intézkedéseket foganatosítani.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. Koszovó északi részén több mint 50 ezres szerb kisebbség él, amely szintén nem ismeri el a koszovói kormányt, így szerbiai dokumentumokkal rendelkezik, amelyeket egyre kevésbé fogadnak el a koszovói hatóságok. A belgrádi vezetés szerint ha Szerbia elismerné a koszovói rendszámtáblákat, az azt jelentené, hogy elfogadja Koszovó önálló állami létét, erre pedig nem kerülhet sor.

Szerbia emellett nem is határátkelőnek nevezi a két ország közötti belépőpontokat, hanem adminisztratív átkelőknek, ahol nem is kellene semmilyen ellenőrzésnek vagy intézkedésnek történnie.

Hivatalosan a szerb és a koszovói vezetés is nyugalomra intette a határon tartózkodókat, ám a koszovói miniszterelnök kijelentette: a rendszámtáblák lecserélése addig folytatódik, amíg a szerbek el nem ismerik a koszovói táblákat, Szerbia viszont erről hallani sem akar.

A koszovói miniszterelnök és a szerb elnök is a másik oldalt okolja a feszültségekért, míg állításuk szerint saját országuk és saját népük békés megoldást szeretne.

Szerdán Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos a Twitteren szólította fel a feleket arra, hogy gyakoroljanak önmérsékletet, és oldják fel a feszültségeket, valamint térjenek vissza a párbeszédhez annak érdekében, hogy biztosítsák a szabad mozgást. „Az egyoldalú lépések soha nem jelentenek megoldást, csak szükségtelen feszültséghez vezetnek, ezért vissza kell őket vonni" – írta.

Josep Borrell kül és -biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő szintén arra szólította fel a feleket, hogy csökkentsék a feszültséget a határon. „Az uniós közvetítéssel zajló párbeszéd az egyetlen színtere a nyílt problémák felvetésének és megoldásának, és mi arra szólítjuk fel mindkét felet, hogy használja ezt a lehetőséget" – közölte.

Aleksandar Vučić szerb államfő kijelentette: mindaddig nem folytatódhat a két fél közötti párbeszéd, amíg a koszovói különleges egység a határon tartózkodik, pedig a kapcsolat rendezése mindkét ország európai integrációjának a kulcsa.