2024. március 29., péntek

Hagyományőrzés és folyamatos megújulás

Hetvenötödik születésnapját ünnepelte a Hét Nap

A Hét Nap hetilap az idén ünnepli fennállásának 75. évfordulóját. Ezen jeles jubileumról egész évben különböző kiadványokkal, akciókkal, rendezvényekkel emlékeznek meg. Kedden este, a kelebiai Villa Majurban egy nagyszabású születésnapi gálaünnepséget rendeztek. A rendezvényen jelen voltak a hetilap egykori és jelenlegi újságírói és munkatársai, a lap támogatói, valamint a vajdasági magyar közélet képviselői.

A Hét Nap első száma 1946 áprilisában jelent meg. Tizenkét oldalon ötezer példányban nyomtatták ki Újvidéken. A szerkesztősége 1953 márciusában költözött Szabadkára, és azóta is a városban található.

A hetilap születésnapi gálája a Himnusszal vette kezdetét, majd a jelenlévők egyperces néma csenddel emlékeztek meg a lap szerkesztőségének elhunyt tagjairól. Ezt követően László Edit, a lap igazgatója, aki 2012 óta tölti be ezt a tisztséget, mondott ünnepi beszédet.

– Mindenkori célom az, hogy a rendelkezésünkre álló emberi, anyagi és jogi feltételek között, azokból a legtöbbet hozzuk ki minőségben és mennyiségben egyaránt. A Hét Nap szerkesztősége 2012-ben egy relatíve kis közösségnek számított, és több olyan szegmense volt a gazdasági és munkaszervezési folyamatoknak, amelyeken igencsak időszerű volt változtatni annak érdekében, hogy felvegyük a tempót a modern trendekkel – mondta a hetilap igazgatója.

László Edit, a lap igazgatója, hozzátette a humán erőforrások átszervezése, a működési költségek átcsoportosítása, és ezen belül egyfajta racionalizáció azt a célt szolgálta, hogy a lapkiadó egy lendületes és korszerű gazdasági egységként működjön tovább.

– Kezdetek óta külön hangsúlyt fektettünk a honlap fejlesztésére, ami ma büszkén vállalható felülete hetilapunknak, és kompenzálva a nyomtatott lap heti tempóját, naponta követi és tájékoztatja az olvasókat a világ dolgairól – fogalmazott az igazgató, aki emellett többek között a nyomtatott újság frissített megjelenéséről, a lapkiadó kiadványairól, és a szerkesztőség 2018-ban megvalósított átköltözéséről is szót ejtett.

Tóth Lívia (Benedek Miklós felvétele)

Tóth Lívia (Benedek Miklós felvétele)

Tóth Lívia, a hetilap tavaly megválasztott fő- és felelős szerkesztője, az első nő ezen a poszton, felszólalásában beszélt a szerkesztőségben megvalósult generációváltásról is.

– A Hét Nap az elmúlt hetvenöt évben számos változáson esett át, de állandóan és kitartóan jelen volt a vajdasági magyar családok életében. Az utóbbi években generációváltás történt a szerkesztőségben, a lap pedig stílusban és küllemében próbál alkalmazkodni a modern kor követelményeihez, de ezt oly módon valósítja meg, hogy közben megtartja az elődök által ráruházott örökséget, szellemiséget és hagyományokat. A szerkesztőség minden tagja, számos külmunkatárssal kiegészülve arra törekszik, hogy tartalmas, igényes, magas szakmai színvonalú, közszolgálati, magyar szellemiségű, nemzetileg elkötelezett hetilapot adjon az olvasóinak. Olyat, amely nemcsak a gondtalan időtöltést biztosítja, hanem értékes tudást ad, formálja és erősíti az itt élő magyarság identitását, hozzájárul a közösség építéséhez és erősítéséhez. Bízom abban, hogy nekünk is sikerül az, ami az előttünk járóknak, hogy átadhatjuk a lapot az utánunk következő generációknak – fogalmazott Tóth Lívia.

A hetvenöt éves hetilap születésnapi gáláján felszólalt Pásztor István, a tartományi képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is.

– Szükségünk van arra, hogy ne csak a Hét Nap fogalmazza meg a jövőképet, amit az előttem szólók célul maguk elé tűztek, hanem a számunkra fontos összes intézmény fogalmazza meg a jövőképét, és ezek a jövőképek valahol találkozzanak, és ezek a jövőképek legyenek ennek a közösségnek a jövőbe vetett hittel kapcsolatos képei. Ha van ok, amiért ma érdemes összeülnünk, azon túl, hogy megünnepeljük a hetvenöt éves Hét Napot, akkor az mindenféleképpen az ilyen jellegű közösségi ügy megfogalmazása és kimondása, mert ez egy olyan feladat, amely méltó ahhoz a pillanathoz, amely egy asztalhoz, vagy egy térbe hozott bennünket. Ez nem egy egyszerű feladat, és nem nélkülözi, nem nélkülözheti a különböző érdekek összecsapását, a különböző érdekek végigtárgyalását és végigbeszélését. Ha ezt meg tudjuk tenni, akkor joggal számíthatunk arra, hogy a Hét Napnak lesznek még kerek évfordulói – mondta Pásztor István.

Pásztor István, a VMSZ elnöke beszédet mond (Benedek Miklós felvétele)

Pásztor István, a VMSZ elnöke beszédet mond (Benedek Miklós felvétele)

A beszédeket követően a jelenlévők megtekinthették a Hét Nap mindennapjairól szóló kisfilmet, amit Szerda Zsófia, a lap újságírója készített. Majd művelődési program vette kezdetét, amelynek során fellépett a közelmúltban tizedik születésnapját ünneplő Fokos zenekar, Hajvert Ákos versmondó, valamint Csorba Lóránt, azaz Lóci.