2024. április 24., szerda

Sajt(ó)tájékoztató a vásáron

Elkezdődött a tartományi titkárság reklámkampánya, amelynek főszereplője a finom, sárga, lyukacsos tejtermék

A sajtot, ha nem is mindenki, de sokan szeretik. A gasztronómiai finomság nagy népszerűségnek örvend a vidékünkön, ennek ellenére Vajdaság továbbra sem sajttermelő vidékként ismert. Gazda van, jószág van, termelő van, reklám viszont nincs. Emiatt a tartományi mezőgazdasági titkárság elérkezettnek látja az időt, hogy minél inkább a sajttermelők felé forduljon és reklámhadjáratot indítson, amelynek célja egy vajdasági sajtbrandnek a kidolgozása. A reklámkampány kezdetét az újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásáron csütörtökön jelentette be hivatalosan Čedomir Božić tartományi mezőgazdasági titkár, valamint Mladen Petković, a Vajdasági Gazdasági Kamara mezőgazdasági osztályvezetője.

A tartományi titkár elmondása szerint, mint a többi hasonló mezőgazdaság pályázatnál, ennél is az a cél, hogy szilárd és jól működő együttműködés jöjjön létre a sajttermelők, a forgalmazók és a tartományi titkárság között, annak érdekében, hogy minél hatékonyabb kampánt indíthassanak, melynek végső célja, hogy márkanévvé, azaz branddé váljon a vajdasági sajt.

(Fotó: Dávid Csilla)

(Fotó: Dávid Csilla)

– A tartományi titkárság komoly piackutatást végzett, és megállapítottuk, hogy a sajttermékek egyedi ízekkel és jellemzőkkel bírnak. A kistermelők viszont nincsenek könnyű helyzetben, a sajt piaci útja nincs még megfelelően kidolgozva, és a jövőben ennél sokkal jobb eredményeket is el lehetne érni. Felismerve a hiányosságokat, megszületett a döntés, hogy a Vajdaság utánozhatatlan ízei elnevezésű gasztronómiai kampány keretében fordítsunk külön figyelmet a sajttermékekre. A kampány ma kezdődik, az a lényeg, hogy a kistermelők előtérbe kerüljenek, el tudják adni termékeiket, és hogy megismerje az egész világ a vajdasági sajtot – jelentette ki a tartományi titkár.

Mint a kiderült az értekezleten, a közeljövőben egyre több promóciós eseményre kerül sor, amelyek célja a stabil kapcsolati hálók kialakítása. A közeljövőben elkészül egy internetes oldal is, sirevivojvodine.rs címmel, ami egységes felület lesz a termelők, de a vásárlók számára is. Promóciós videókkal mutatják be a termékeket, valamint azok előállítását.

A sajtbemutatók kampányából kiveszi részét a Vajdaság Gazdasági Kamara is. Mladen Petkovićnak, a kamara mezőgazdasági osztályvezetőjének elmondása szerint a kistermelők népszerűsítése az egész tartomány érdeke.

– Az egyik első jelentős lépésre a bosznia Szerb Köztársaságban, a bjelinai vásáron kerül sor október 7-e és 9-e között. Ezen a jelentős eseményen részt vesz a Vajdasági Gazdasági Kamara is, a tervek szerint több sajttermelő is ellátogat velünk, akik bemutatják termékeiket a látogatóknak – közölte Petković.

Habár nem túl nagy számban, de az idei vásáron őstermelők is kiállították termékeiket. Draginja Benežan, a Ruma községhez tartozó pavlovci településen található Benežan-gazdaság tulajdonosa lapunknak elmondta, hogy a kecsketejtermékek forgalmazásában érdekelt. Habár ő a gazdaság hordozója, ez mégiscsak családi vállalkozás, amely 2014-ben kezdett hivatalosan foglalkozni kecsketenyésztéssel. Mikro tejüzemüket 2018-ban indították el állami támogatással. Termékeik között jelenleg 19 fajta sajt, kecskesavó, joghurt és tej található.

– Sokan beszélnek manapság a biotermelésről, ez számunkra mindig is természetes volt. A mi jószágaink legelőn élnek és táplálkoznak, ha mégis a karámban vannak, akkor pedig első osztályú gabonával etetjük őket. Az állatok tisztességes tartása nálunk családi hagyomány. Ami a jelenlegi sajtbemutató kampány indulását illeti, véleményem szerin ez egy-egy gazdaságnak nagyon sokat jelent majd, mert kistermelőkként tapasztaltuk, milyen nehéz az indulás. Támogatás nélkül mi sem tudtunk volna elindulni ezen a vonalon. A későbbiekben a megmaradáshoz szükséges az összefogás, tehát a kampányt nagyon indokoltnak találom – mondta.

A Benežan-gazdaság tulajdonosa azt is elmondta, hogy első alkalommal vesznek részt a vásáron termelőként. A látogatottság gyér, nagy forgalom nem volt, de azért vásároltak az emberek. Véleménye szerint azok a termelők könnyebb helyzetben vannak, akik már évek óta eljárnak erre a rendezvényre, és az emberek tudják, hol kell keresni őket.