2024. április 19., péntek

Már látszik az út vége

Szalma Sándor Elvira megsegítésére fogtak össze a zentai polgárok


Szinte még el sem készült teljesen az Orompartra vezető út, amelynek felújítását az ott lakók végzik, a zentai Medica Netter rehabilitációs központ a lassan másfél évtizede utcája rendbetételéért küzdő Szalma Sándor Elvira megsegítésére kezdeményezett pénzgyűjtést annak érdekében, hogy végre megkönnyítse a mozgáskorlátozott asszony meg a többi utcabeli közlekedését.

A zentai Szalma Elvira élete 2004-ben változott meg gyökeresen, amikor súlyos betegsége miatt kerekesszékbe kényszerült, s azóta az utcájában uralkodó áldatlan állapotok naponta megnehezítik a közlekedését.

Előzményként mondom el, hogy a kilencvenes évek elején parcellázták föl a Kossuth Lajos utca felső szakaszát, amikor is a már meglévő, a vasút mellett húzódó két házsor közé beékeltek még egy sor, a szükséges infrastruktúrával ellátott telket, amelyeket idővel be is építettek. Ekkor az illetékesek a régi házsorban élők számára is megígérték, hogy az így keletkezett új, de továbbra is Kossuth Lajos néven futó kis utcát is aszfaltozzák majd, és a közvilágítást is megoldják. Ez viszont máig sem történt meg. Miután Elvira kerekesszékbe kényszerült, több mint ötszázan írták alá azt a petíciót, amely arra vonatkozott, hogy a szóban forgó útszakasz is szilárd útburkolatot kapjon, de ez sem változtatott a helyzeten. Az ott élőknek annyit sikerült elérniük, hogy a város kiépítsen egy betonjárdát, ez viszont – Elvira napilapunknak adott korábbi nyilatkozata szerint – túl keskeny volt ahhoz, hogy kerekesszékével közlekedjen rajta.

A munkálatokat már elkezdték, ahogy gyűlik a pénz, úgy tudnak haladni

A munkálatokat már elkezdték, ahogy gyűlik a pénz, úgy tudnak haladni

A Magyar Szóban 2013. november 11-én megjelent, Elvira történetét ecsetelő írásunkat követően az akkori városvezetőség annyit megtett, hogy az egyik irányba kiszélesítették a járdaszakaszt, illetve Elvira háza előtt lehetővé tették, hogy problémamentesen ki tudjon fordulni az utcára kerekesszékével. Vagyis félmegoldás született, mert a kiépített szakaszon Elvirának hosszabb utat kell megtennie ahhoz, hogy eljusson a boltba, miközben az asszony számára rövidebb útszakaszt továbbra sem építették ki. Az önkormányzatban akkoriban ezt azzal magyarázták, hogy a rövidebb útszakasz kiépítése hosszú procedúrát igényelne, ezért egyelőre a meglévő, valamennyivel hosszabb útszakaszt kell mielőbb rendbe tenniük.
Most, másfél évtizedes küzdelem után a Medica Netter rehabilitációs központ felhívása nyomán, a zentai polgárok jóérzésének és adományainak köszönhetően véget érhet a mozgáskorlátozott asszony kálváriája.

Süli Mónika, a rehabilitációs központ tulajdonosa napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy Szalma Sándor Elvira történetéről anyósától, Göblös Erikától hallott először.
– Az utca, ahol él, rossz idő esetén nemhogy ilyen járművel, de még autóval is nehezen járható. Erika kérte a segítségem, hogy fogjunk össze, keressünk támogatókat, jó szándékú embereket, cégeket, akik, illetve amelyek szívesen segítenének Elvirának. Így aztán rögtön az elején a Larix vállalat eszközöket és járműveket kínált fel, amelyekkel el lehet kezdeni a betonos út kiépítését, az Ersarand zentai vállalat az egész munkafolyamat kivitelezését, vagyis az engedély kikérését, a betonozást vállalta el díjmentesen, a Vaske-015 Zenta cég, illetve a Zentai Kikötő Részvénytársaság pedig a munkálatok kezdéséhez szükséges homokot és sódert biztosította díjmentesen, és a Vöröskereszt helyi szervezete is segédkezik az adománygyűjtő akcióban – ecsetelte Mónika. Hozzáfűzte, hogy lényegében a betonozáshoz szükséges anyagok beszerzéséhez lenne szükségük pénzre, ezért kezdeményezték az interneten keresztül az adománygyűjtést, és adománygyűjtő dobozokat helyeztek ki a Medica Netter rehabilitációs központban, valamint az Adamtextil használtruha-nagykereskedésében, illetve a zentai piacon is gyűjtöttek.

Mónika szerint 220 ezer dinárt kellene összegyűjteni ahhoz, hogy a betonos járdát teljes egészében ki tudják építeni. A betonozást már elkezdték, s ahogyan sikerül összegyűjteni az összeget, úgy tudnak a mesterek is haladni a munkálatokkal.

A jótékonysági akció nem régóta folyik, de az emberek nagyon lelkesek, és örülnek, hogy segíthetnek. Elvira történetét sokan ismerik, és örülnek, hogy közös erővel megoldást találnak a problémájára – jegyezte meg Mónika, és hozzátette, hogy korábban a Pál Gajódi Olivér számára szervezet gyűjtésben is részt vettek.
Mindazok, akik segíteni szeretnének a járda kiépítésében, adományaikat a 325-9300600173503-73 bankszámlaszámra utalhatják át.