2024. március 29., péntek

Tóth Ferencre emlékezve

Vers- és prózamondó szemle – Október 2-ig várják a jelentkezőket

A topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ Aurora Beszédművészeti Műhelye meghirdeti a vajdasági szintű Tóth Ferenc Vers- és Prózamondó Szemlét október 9-ére, szombatra, Tóth Ferenc költő és néprajzkutató (Topolya, 1940–1980) halálának 41. évfordulójára. A verseny követelményei a következők: részt vehetnek rajta az általános iskola második osztálya és a középiskola negyedik osztálya közötti tanulók, akiknek az anyanyelve magyar, és ezen a nyelven tanulnak. Várják azon tanulókat is, akik a magyar nyelvet mint anyanyelvápolást, illetve mint környezetnyelvet tanulják.

Minden tanuló 2 szabadon választott verssel vagy prózával nevezhet be. Egyik szöveget vajdasági magyar írótól, költőtől, a másikat az egyetemes magyar irodalomból válassza! A vajdaságiak közül ajánlják Tóth Ferenc, Domonkos István, Tolnai Ottó, Fenyvesi Ottó, Szűcs Imre verseit. A balladát nem javasolják.
Öt csoportban versenyeznek a diákok: általános iskolások alsó tagozatosai (2–4. osztály), felsősök (5–6. osztály), felsősök (7–8. osztály), középiskolások, valamint azon tanulók, akik anyanyelvápolásként, illetve környezetnyelvként tanulják a magyar nyelvet.

Minden csoport legjobbjait jutalmazzák. Iskolánként minden kategóriát 5 diák képviselhet.
A versenyt Topolyán, a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ székházában (Vuk Karadžić u. 1.), a Gorica épületében tartják október 9-én 10 órától.
Amennyiben a válságstáb rendeletei nem engedélyezik a gyülekezést, akkor online formában szervezik meg a versenyt.
A versenyzőknek vagy a felkészítőiknek október 2-áig kell átadniuk a jelentkezést e-mailben a kodaly@stcable.rs címen, illetve a 024/711-554-es telefonszámon. (A tanuló neve, osztály, a felkészítő pedagógus neve, iskola, helység, a 2 mű címe, szerzője.)
A versenynap programja: 9 órakor megkoszorúzzák Tóth Ferenc emléktábláját a Moravicai út 15-ös szám alatt, 9.30-kor megkoszorúzzák a költő sírját a Nyugati temetőben. A szemle 10 órakor kezdődik a Kodály székházban.