2024. április 19., péntek
VERBÁSZ

Másfél milliárd dinár oktatásra

A verbászi képviselő-testület legutóbbi ülésén az ellenzék azzal vádolta a hatalmi koalíciót, hogy az leszavazta az általuk beterjesztett, a napirendi pontok bővítésére tett javaslatokat, amelyekben többek között kérték, hogy az újszülöttek után járó községi támogatást 30 napon belül fizessék ki, hogy minden harmadik gyerek a családban teljesen ingyenesen járhasson óvodába, valamint, hogy az utazó középiskolások és egyetemisták számára térítsék meg a szeptemberi és októberi hónapok útiköltségét. A beterjesztett javaslatok elutasítását Sanja Žigić, a képviselő testület elnöke indokolta meg.

Rámutatott, hogy az idén 365,6 millió dinárt fektetnek be óvodákba, általános és középiskolákba, és további 173 millió dinárt fordítanak négy óvoda és egy iskola energiahatékonyságának javítására. Szavai szerint az itt élő polgárok nyolc éve próbálják elfelejteni, hogy milyen romba taszították a községet azok, akik ma ellenzékből politizálnak.

− Az igazság teljesen más, mint amit az ellenzék állít. Amíg ők irányították a községet, a költségvetési hiány 1,6 milliárd dinárt tett ki, miközben egyetlen dinárt sem ruháztak be az oktatásba és abba, hogy az itt élő polgárok számára jobb életfeltételeket biztosítsanak. Az iskolák beáztak, az óvodák tönkrementek.

A sóvéi (Ravno Selo) általános iskolában a gyerekek 50 évvel ezelőtt készült mosdókat használtak. Éppen ezért rendkívül képmutató, hogy azok, akik a jólét szinonimáját jelentő önkormányzatot csődbe vitték, ma a családról való gondoskodásról beszélnek – fogalmazott Sanja Žigić, aki szerint az ellenzék jelenlegi „aggodalma” csupán az olcsó politikai pontok megszerzésére irányul.

Kiemelte, az ellenzéktől eltérően a mostani városvezetés a történelem során a legtöbb pénzt fordítja a család és a gyermekek gondozására.

− Tisztában vagyunk azzal, hogy a verbászi gyerekeknek a felnőtté váláshoz és az iskoláztatáshoz a legjobb feltételekre van szükségük. Sikereik, elkötelezettségük és kemény munkájuk pedig arra kötelez mindannyiunkat, hogy biztosítsuk az anyagiakat ezen feltételekhez. Éppen ezért az idei költségvetésből jelentős eszközöket, mintegy 1,5 milliárd dinárt különítettünk el az oktatási intézmények felújítására és korszerűsítésére. 365,6 millió dinárt biztosítottunk az óvodák és az általános iskolák felújítására, az idén minden elsős számára ingyenes tankönyveket vásároltunk, ami 2,3 millió dinárba került, az év végéig pedig négy óvoda magasabb energiahatékonysági szintjének eléréséhez 173 millió dinárt fektetünk be – sorolta a képviselő-testület elnöke.
Sanja Žigić elmondta azt is, hogy szociális- és gyermekvédelemre a községi költségvetésből 128,5 millió dinárt biztosítottak, a különleges bánásmódot igénylő utazó diákok számára 4,5 milliót, az általános és középiskolás diákok támogatására pedig csaknem 14 millió dinárt láttak elő. A középiskolások és egyetemisták utazási költségeit a község 28 millió dinárral támogatja, az árva gyermekek számára 4 millió dinárt biztosítottak tanfelszerelés vásárlására, ingyenes uzsonnát biztosítanak a családban minden harmadik (és további) gyerek számára, a többgyermekes családok esetében pedig 80 százalékban megtérítik a napközis és az óvodai kiadásokat.