2024. április 24., szerda
PACSÉR

Sertés- és juhkiállítás Pacséron

Házi készítésű finomságok és kézműves termékek vására, főzőverseny, kocsikázás is a program része volt

Egy év kihagyást követően a hétvégén ismét megtartották a pacséri sertéskiállítást. A lóversenypálya melletti tisztáson ezúttal kevesebb sertés és több juh került bemutatásra, de a számos kísérőrendezvény jó hangulatot biztosított az összegyűlt sertéstenyésztőknek és érdeklődőknek. A környék mezőgazdasági termelői jelenlétében eszmecserére, tapasztalatcserére is sor került. Volt főzőverseny, kiállítás, termékbemutató, kocsikázási lehetőség, és még élő zenét is biztosított a rendezvény szervezője, a pacséri Magántermelők Egyesülete. A bácsalmási termelőkkel közösen lebonyolított Helyi ízek – Helyi értékek – Helyi ételek elnevezésű, az Európai Unió által támogatott projektum résztvevői is bemutatót tartottak, amelyen házi készítésű finomságok és kézműves termékek voltak láthatók.

A kiállítás mellett számos kísérőrendezvényt is szerveztek

A kiállítás mellett számos kísérőrendezvényt is szerveztek

A sertéstenyésztők kis ünnepe ez, amely közös – a helyszínen bográcsban készült – ebéddel zárul. A környékünkön egyedülálló, előremutató próbálkozás hagyománnyá vált, hiszen ebben az évben 13. alkalommal szervezték meg. Sajnos, évről évre kevesebb a sertés, a minőség azonban javul. A Magántermelők Egyesülete, illetve a Mikra kft. munkája példamutató, hiszen szelekciós központként a tervezett gazdálkodásnak és a kialakított zárt rendszernek köszönhetően életképesek ebben a tenyésztők számára kedvezőtlen gazdasági környezetben is. Mintegy 250 termelővel tartják a kapcsolatot.

– Két éve juhkiállítással is kibővítettük a rendezvényt, és most egy Interreg-pályázat keretében a bácsalmásiakkal közösen helyi termékek kiállítása, kóstolója is volt. A sertésárakra nem tudunk hatással lenni, de a minőségre, a súlyszaporulatra például igen. Nehéz egy évre visszatekinteni, inkább két-három év átlagát kell venni. Reméljük, hogy a következő időszak jobbat hoz, kifizetődővé válik az ágazat – mondta Miklós József fő szervező, aki azt is elárulta, hogy a sertéspestis miatt most a kiállítási egyedek száma nagyon lecsökkent, a már eladott állatok kerültek bemutatásra, a hét új gazdára talált yorkshire, landras, durok, F1 sertés, tehát ily módon bemutatásra került, hogy mi is az elvárás a tenyésztésben.
Négyfajta juh – kosok, anyák és bárányok, mintegy harminc példány – is látható volt a kiállításon, és emellett a lovasok, közel ötvenen, fiákeres kocsikázást is biztosítottak a lóversenypályán és környékén a napfényes kora őszi időben.