2024. április 18., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Kinek törvényellenes, kinek nem

Zoran Radovanović szerint az Alkotmánybíróságnak kellene állást foglalnia

Alkotmány-, illetve törvényellenes lenne-e bevezetni a védettségi igazolványt, vagy kötelezővé tenni a koronavírus elleni védőoltást? – egyebek mellett ezeket a kérdéseket elemezte az N1 tv reggeli műsorában Zoran Radovanović epidemiológus és Vladimir Gajić ügyvéd. A védőoltás kötelezővé tételét bizonyos társadalmi csoportok számára az államvezetés képviselői eddig alkotmányellenesnek minősítették, de a közelmúltig hasonlóan nyilatkoztak a védettségi igazolványról is. Azóta viszont, hogy Ana Brnabić miniszterelnök a válságstáb szeptember 11-ei ülése után bejelentette, megtörténhet, hogy bizonyos, nem létfontosságú létesítményekbe a jövőben kizárólag utóbbival lehet belépni, az állami tisztségviselők közül többen is kifejtették, hogy a Covid-beléptető nem alkotmányellenes.
Milan Antonijević és Vladica Ilić emberi jogi jogászok egyebek mellett a Szerbiai Alkotmánybíróság korábbi döntéseire, valamint a nemzetközi emberi jogi határozatokra és a velük kapcsolatos bírósági gyakorlatra hivatkozva augusztus közepén a Danas napilapnak nyilatkozva kifejtették, sem a védőoltás bizonyos társadalmi csoportok számára való kötelezővé tétele, sem a Covid-beléptető nem alkotmányellenes.
Zoran Radovanović álláspontja az, hogy a hatályos törvények értelmében kötelezővé lehetne tenni a védőoltást, például „a Szerbiai Alkotmánybíróság 2017-ben arra a megállapításra jutott, hogy a gyerekek kötelező immunizációja nem alkotmányellenes". 2020 márciusa óta Szerbiában folyamatosan rendkívüli helyzet van hatályban az „epidemiológialag jelentős járvány" okán, ez pedig, a vonatkozó törvény értelmében, egyebek mellett arra hatalmazza fel az egészségügyi minisztert, hogy elrendelje a rendkívüli kötelező immunizációt, anélkül, hogy a parlament vagy a kormány ilyen jellegű döntést hozna – érvelt Radovanović. Szerinte mindenekelőtt az egészségügyben dolgozóknak kellene kötelezővé tenni az oltást.

Vladimir Gajić értelmezése szerint a törvény csakis akkor hatalmazza fel az egészségügyi minisztert a rendkívüli kötelező immunizáció elrendelésére, ha az Egészségügyi Világszervezet ilyen jellegű ajánlást fogalmazott meg, ez viszont egyelőre nem történt meg. Az ügyvéd érvelése szerint éppen azért lenne törvényellenes elrendelni a védettségi igazolvány alkalmazását, mert a koronavírus elleni védőoltást nem kötelező felvenni Szerbiában.
Erre reagálva Radovanović megjegyezte, hogy ha a szerbiai illetékesek a védőoltás kötelezővé tételével kapcsolatban a WHO központjához fordulnának, feltehetőleg egy nap leforgása alatt pozitív ajánlást kapnának, de arra is rámutatott, hogy a WHO ajánlására a törvény értelmében nincsen szükség abban az esetben, ha az egészségügyi miniszter elrendelte a rendkívüli helyzetet – ebben az esetben járványhelyzetet –, ez pedig még tavaly márciusban megtörtént. Radovanović szerint a nyitott kérdésekre az alkotmánybíróságnak kellene választ adnia, míg a vonatkozó kezdeményezésnek a válságstábtól kellene erednie, „ám ez már korábban illegalitásba vonult".

Minden harmadik pozitív
Az aktuális járványhelyzetet illetően a szerdai jelentés szerint egy nap leforgása alatt 7201 új fertőzést jegyeztek az országban, 23 408 koronavírustesztet végeztek el, így a pozitivitás aránya 30,8 százalék. A vizsgált egy napban 39 Covid-páciens hunyt el, hivatalosan 7885 a járvány kezdete óta, a halálozási arány 0,89 százalék. A kórházakban 5014 Covid-pácienst kezelnek, 195-nek mesterséges lélegeztetésre van szüksége. Vajdaságban előző nap 1591 új fertőzést jegyeztek, ebből 291-et Újvidéken.
Milika Ašaninnak, a Szerbiai Klinikai Központ igazgatójának beszámolója szerint a batajnicai Covid-kórházban jelenleg 806 pácienst kezelnek, ezzel a kapacitások majdnem beteltek. A páciensek 90 százaléka nem oltatta be magát – ismételte meg az SZRTV-nek nyilatkozva, majd rámutatott, az immunizáltak sem védettek a fertőzéssel szemben, így nekik is be kell tartaniuk az óvintézkedéseket.