2024. április 16., kedd

A korrupció felszámolása stratégiai cél

Szigorítják a parlamenti képviselők viselkedési kódexét

A köztársasági képviselőház alkotmányügyi és jogalkotási bizottsága tegnapi ülésén ugyan nem fogadta el a kormány által benyújtott, 2019-ben meghozott korrupcióellenes törvény módosítását, a parlament mégis vitát folytatott a törvénymódosításokról. Maja Popović igazságügyi miniszter a törvény módosításának előterjesztésekor rámutatott, az Európa Tanács Korrupció Elleni Államok Csoportja (GRECO) javaslatait elfogadva a módosítások a törvény jobb és hatékonyabb alkalmazásához járul hozzá.
Az igazságügyi miniszter rámutatott, pontosítják a korrupció fogalmát, illetve a Korrupcióellenes Ügynökség igazgatójának megválasztásához szükséges feltételeket bővítik. Bővül azoknak a köre, akiknek vagyonbevallást kell átadniuk a Korrupcióellenes Ügynökséghez. Ezek után nem csak a köztisztséget betöltő személyeknek, hanem minden olyan jogi személynek így kell eljárnia, aki közbeszerzésben, vagy magánosítási eljárásban részt vett, vagy amikor a hatalmi szervekkel szerződéses viszonyban volt. A köztisztséget betöltő személyeknek be kell jelenteniük a készpénz-megtakarításukat, és minden 5000 eurót meghaladó értéket.
Módosították a büntetések kiszabásának lehetőségét, így a havi járandóság eltitkolása vagy hamis adatok benyújtása is bűncselekménynek számít. A pénzbírságot is növelik, hamis vagyonbevallás esetén 6 hónaptól 5 évig terjedő börtönbüntetés is kiszabható.
Napirenden szerepelt a parlamenti képviselők – múlt év decemberében elfogadott – viselkedési kódexe, azaz annak módosítása. Aleksandar Martinović, a parlament adminisztratív-költségvetési és mandátum-immunitási bizottságának elnöke szerint a módosítással egyebek mellett a GRECO, illetve az EBESZ javaslatainak tesznek eleget, amelyben az etikai bizottság kap nagyobb szerepet.
Kovács Elvira, a VMSZ képviselője felszólalásában arra mutatott rá, hogy pártja számára fontos a viselkedési kódex, hiszen az a képviselőház alapjait erősíti, az átláthatósághoz és integritáshoz járul hozzá. Fontosnak tartotta a GRECO-javaslatok beépítését a viselkedési kódexbe, hiszen az Európai Bizottság az éves jelentésében figyelembe veszi a GRECO értékelését is a korrupció elleni küzdelemben elért eredmények feltüntetésekor. Kiemelte, a VMSZ képviselőcsoportja számára a képviselők viselkedési kódexe szükséges lépés a képviselőház méltóságának helyreállításához, a polgárok bizalmának megszerzéséhez. A kódex a toleranciára ösztönöz, a különbözőségek elfogadásának és tiszteletben tartásának fontos eszköze, hozzájárul a konszenzus és a kompromisszumok megkönnyítéséhez is a politikai életben – hangsúlyozta.
Pék Zoltán, a VMSZ képviselője részletezve az etikai bizottság tagjainak megválasztása kapcsán felállított követelményeket, arra is rámutatott, hogy a képviselők viselkedési kódexét összehangolták a parlament munkarendi szabályzatával, így amellett, hogy megkönnyíti a munkájukat, a büntetések megszabásával arra sarkall majd mindenkit, hogy tisztségükhöz méltóan viselkedjenek. A figyelmeztetés ugyanis a fizetés 10, míg a nyilvános figyelmeztetés a fizetés 50 százalékának csökkentésével jár majd.