2024. március 29., péntek
FIATALOK ÉS A POLITIKA

A fiatalok háromnegyede azt állítja, hogy a választások nem szabadok és tisztességesek

Függetlenül attól, hogy 18 éves kortól szavazati joggal rendelkeznek, sok fiatal nem él ezzel a lehetőséggel. A Szerbiai Fiatalok Ernyőszervezete, azaz a KOMS kutatása szerint tavaly a fiatalok mindössze 40 százaléka szavazott.

A közlemény-kutatás során megkérdezettek 47,8 százaléka azt mondta, nincs ideje szavazni, míg 38,5 százalék arra mutatott rá, hogy minden politikus egyforma, nem a polgárok érdekeit szolgálják. A válaszadók egy része (30,8 százalék) úgy véli, hogy egyik párt ideológiájával sem tudnak azonosulni. A fiatalok túlnyomó többsége (86,3 százalék) egyetlen politikai párt aktivistája sem, míg 77,4 százalék azt állítja, hogy a választások nem szabadok és tisztességesek.

Érdekesség, hogy a legtöbb fiatal Kelet- és Dél-Szerbiában, a legkevesebb pedig Belgrádban járult az urnák elé. A felmérés egyébként azt mutatta, hogy a fiatalok érdeklődése a politika iránt az életkor előrehaladtával növekszik.

Ivo Čolović, a Cesid programigazgatója a Blicnek azt nyilatkozta, logikus, hogy a fiatalokat miért nem érdekli a politika. „18 éves korukban a fiatalokat az foglalkoztatja, hogy hol fognak továbbtanulni vagy hol kapnak munkát. A politika iránti érdeklődés a 25 év felettiek körében nagyobb, különösen az egyetem elvégzése után. Aztán sokan munkát keresnek, többen pedig politikai aktivistákká is válnak" – magyarázza Čolović, aki hozzátette, hogy nagyon nehéz elérni a fiatalokat, és motiválni őket arra, hogy szavazzanak egy bizonyos pártra.