2024. március 29., péntek

Lankadatlan vásárlói kedv

Az idei vásáron kevés a nézelődő, de sok a vásárló

A szerdai nap nem kedvezett a nézelődőknek a 88. alkalommal megrendezett újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásáron. A múlt héthez képest egyre csípősebbé vált a reggeli levegő, ezt követte az egyre borongósabb időjárás, majd a szemerkélő eső. A szabad ég alatt nem volt nagy élmény a nézelődés, a látogatók kissé mogorvák voltak emiatt, ám a vásárlói kedv nem lankadt. Aki kilátogatott, az egy jó üzlet nyélbe ütése nélkül nem is akart hazamenni. Legalábbis erre enged következtetni mindaz, amit ezen a napon hallottunk a kiállítók némelyikétől.

– Az idei vásár nagyon érdekes. Ilyet még nem éltünk meg. Sokkal kevesebben vannak, ez igaz, viszont én pozitívnak tartom az eseményt. Rengeteg partnerrel tudtunk találkozni, akiket már egy ideje nem láttunk. Értelmes tárgyalásból, megrendelésből, jó üzletből szerencsére minden napra jutott. Én úgy látom, hogy valójában a látogatók turistarészlege hiányzik. Tehát akik minden évben beszélgetni, szórakozni, nézelődni jöttek, most otthon maradtak. Véleményem szerint jó dolog, hogy megrendezték az idei vásárt, a tavalyi elmaradása sokakat kellemetlenül érintett, de mindannyian tudjuk, hogy voltak  ennél súlyosabb gondok is – számolt be az elmúlt napok tapasztalatairól Holló Ronald, aki a sertésgenetikával foglalkozó Topigs Norvsin Aim Doroszló, valamint a Hollo Company cégeket képviselte.

Elmondása szerint a járványhelyzet megjelenésekor az első pár hónapot még nagyon jól zárták üzletileg, ezt követően viszont a leghosszabb ideig tartó rossz menetet tapasztalták meg a sertéstenyésztésben. Az utóbbi hónapokban szerencsére kezd enyhülni a lejtmenet.

Gulyás Szabolcs (Fotó: Dávid Csilla)

Gulyás Szabolcs (Fotó: Dávid Csilla)

– A jelenlegi árakkal már lehet dolgozni, de már nem lehet bepótolni azt, amit az utolsó évben elvesztettünk. A gabonaárak, mint tudjuk, emelkedtek. A régi árakkal sokkal jobban jártunk volna, de mi a sertéstenyésztés mellett gabonatermesztők is vagyunk. Tehát az egyik szemünk sír, másik nevet. Ezért is állunk üzletileg több lábon, hogy az ilyen helyzeteket ki tudjuk egyensúlyozni – mondta Holló Ronald.

Az, hogy az újvidéki mezőgazdasági vásár látogatottsága közel sem olyan, mint a korábbi években volt, ezt Király Erzsébet, a kapcsolható mezőgazdasági eszközöket gyártó adai Agromerkur Kft. kereskedelmi ügyvezetője és társtulajdonosa is megerősítette.

– Sokkal kevesebb az idén a látogató, ez biztos. A járványhelyzet vagy talán a félelem a betegségtől, a kötelező procedúrák a belépésnél mind akadályozzák a zavartalan hangulatot. Viszont akik eljönnek, célszerűen jönnek, valóban vásárolni szeretnének, és nem csak látogatók. A kiállítások nagyon fontosak, az embereknek látniuk kell a termékeket. Amikor megérkezik egy kisebb csoport, beindul az eszmecsere: megéri-e ez neki, jó minőségű-e a termék. Körbejárják, megfogják, megbeszélik, kinek miért tetszik egy típus, vagy miért nem. Ebből mi is tanulhatunk, mi az amin változtatni kell egy termék kialakításakor. Éppen ezért gyártunk mi is 10-12 típust, hogy legyen választék – közölte a kereskedelmi ügyvezető.

Király Erzsébet elmondása szerint a hazai vásárló kedve sok mindentől függ, de talán leginkább a mezőgazdasági támogatásoktól. Önerőből idehaza nagyon kevesen vásárolnak.

– A múlt év nagyon nehéz volt. Mindenki ült a pénzén, várta, hogy mi lesz. Nemigen mertek befektetni az emberek. Ami az idei nehézségeket illeti, azokból sem volt hiány. A fémipari alapanyagok nagyon megdrágultak, emiatt az előállítás is költségesebb lett. Az árakat meg kellett emelni, drágábbak lettek a gépek. Ez persze visszakozást szül a vásárlónál: megvegye, ne vegye, vagy várjon egy esetleges támogatásra. A vásárló kétszer is meggondolja, mire adja ki a pénzét – közölte Király Erzsébet.

A gépek előállítási költségeinek növekedését Gulyás Szabolcs, a Satex cég tulajdonosa is hangsúlyozta.

– A járványügyi helyzet cégünket az anyagbeszerzésben hátráltatta. Nehézkesen működött az egész, nagyok voltak a csúszások, és ez még most sem rendeződött. Az árak drasztikusan emelkedtek, a vas ára például 125 százalékkal. Ennyit nem tudtunk emelni az árakon, mert akkor nem lett volna, aki belép a standunkra, de igyekszünk elfogadható árakkal kirukkolni. Meddig tart ez, és hova vezet, nem látom előre – mondta Gulyás Szabolcs, majd a vásár előnyeit ő is kiemelte.

– Az idén van alkalmunk nyugodtan leülni meginni egy kávét, egy italt, és elbeszélgetni hosszabban a gazdákkal, meghallgatni észrevételeiket, megismerni hozzáállásukat, igényeiket, természetesen azt is, mennyire vannak megelégedve a gépeinkkel. Az emberek szerencsére már jól ismernek bennünket, és elégedettek a termékeinkkel.