2024. március 28., csütörtök

Dinárral fizetni a szegedi pizzáért

Az SZNB több szabálysértési eljárást is kezdeményezett a külföldi szolgáltatások megfizettetése ügyében

A házhoz szállítás költségeit a külföldi cégek is csak dinárban fizettethetik meg – olvasható a Szerb Nemzeti Bank (SZNB) közleményében, amelyben a nemrégiben napvilágot látott törvényellenes megfizettetésekre reagált.

Az utóbbi hetekben ugyanis a média több olyan esetre is rávilágított, amikor az ételrendeléseket teljesítő külföldi kiszállítók euróban fizettették meg a rendelőkkel a szolgáltatásaikat. A központi bank megerősítette, hogy ezzel megsértették az országban érvényben levő, külföldi valutában való üzletelésekre vonatkozó törvényt.

A rendelkezés ugyanis világosan kimondja, hogy a hazai és külföldi lakosok, illetve cégek között létrejött üzletek megfizettetését dinárban kell lebonyolítani, és csak a törvény által előírt esetekben lehet ettől eltérni. Ellenkező esetben a gazdasági személyeket 100 ezertől 2 millió dinárig terjedő pénzbírsággal terhelhetik, a cég felelős személyére pedig 5000–150.000 dináros büntetést róhatnak ki.

A közleményben kiemelik azt is, hogy a sértettek jelentkezhetnek a Szerb Nemzeti Banknál, amely eddig is, és továbbra is „megteszi a szükséges lépéseket a szerbiai törvények érvényesítése érdekében, amelyek a fogyasztók és az ország pénzügyi rendszerének védelmét szolgálják”.

MÁR TAVALY IS JEGYEZTEK TÖRVÉNYSÉRTÉSEKET

A Szerb Nemzeti Bank több ételkihordással foglalkozó külföldi cég ellenőrzését is elvégezte 2020-ban. Az eljárások során kiderült, hogy a megfizettetést sok esetben devizában végezték el a dinár alapú költségtérítés helyett. A rendelkezések megszegésére a legtöbb esetben úgy került sor, hogy a hazai bankkártyákat külföldi átutalásokkal terhelték le a más országokban bejegyzett bankok. Ezt klíring formájában, vagy az éppen aktuális devizaárfolyam elszámolásával (settlement rate) tették meg, ami viszont nincs összhangban a külföldi valutában történő üzletelésekre vonatkozó törvénnyel – áll az országos bank közleményében.

Ugyanebben kiemelik, hogy az ellenőrzések után a központi bank szabálysértési eljárásokat kezdeményezett a szóban forgó külföldi cégek és vállalatok, illetve képviselőik ellen. Az ügyeket jelenleg az illetékes bíróság kezeli, a döntéseket követően pedig a közvélemény is értesülhet az eljárások lefolytatásáról – írják. Hozzáteszik azt is, hogy a Szerb Nemzeti Bank az említett esetekről értesítette a kereskedelmi, idegenforgalmi és telekommunikációs minisztériumot is, de a pénzügyi minisztériumhoz tartozó adóhivatalnak is beszámolt az ügyekről.

A közleményben kiemelik, hogy az eljárások megindítása után az érintett külföldi cégek megtették a szükséges lépéseket afelé, hogy a szerbiai megfizettetéseket összhangba hozzák az országban érvényes rendelkezésekkel. Így a jövőben várható, hogy a hazai pénzintézetek közreműködésével dinárban térítik meg a szolgáltatásaik költségeit – írják az illetékesek.

DEVIZAALAPÚ BANKKÁRTYÁVAL FIZETHETÜNK

A külföldi átutalásokra előirányzott bankkártyák használatával azonban törvényesen téríthetik meg a szerbiai lakosok a külföldi cégek szolgáltatásait – teszik hozzá a közleményben. Amennyiben ugyanis a cég által használt rendszer megengedi azt, hogy az adatok bevitelénél a lakosok egy másik országon belül zajló tranzakciót jelöljenek meg, akkor a hazai bank azt külföldi átutalásként értelmezi. Ebben az esetben tehát a szerbiai pénzintézet azzal a költséggel terheli a kifizetést végző ügyfelét, amit a bankkártyák külföldi használatáról szóló szerződés előirányoz.

A Szerb Nemzeti Bank illetékesei hangsúlyozták, hogy sem a kereskedő, sem a megrendelő bankja nem határozhatja meg, hogy az interneten közzétett kínálat költségeit hazai vagy külföldi szolgáltatóként fizettetik meg. Ettől függ ugyanis, hogy dinárban vagy euróban számolják el a térítést – részletezték.

A külföldi szolgáltatások kifizetése tehát lehetséges, csak megfelelő módon kell kezelni. Más kérdés azonban, hogy hány szerbiai lakos engedheti meg magának azt, hogy akár a Dina, akár a Visa kártyájáról kifizessen egy külföldről megrendelt ebédet...