2024. április 19., péntek

Ébresztő, autósok!

Az utóbbi időben arra lettem figyelmes, hogy egyre zsúfoltabbak a kerékpárutak a városban, sokkal többen bringáznak, mint régebben. A forgalmasabb útszakaszok kereszteződéseinél a villanyrendőrnél hasonló sorokban várakoznak a kerékpárosok, mint az autósok, igaz az utóbbiak még sajnos sokkal többen vannak, de reméljük nem sokáig. Az újvidéki Kerékpáros Kezdeményezés csoportosulás felmérései szerint a tartományi székvárosban jelenleg 40.000-en bringáznak, és egyre többen fedezik fel a biciklizés előnyeit. A városban kiváló közlekedési eszköznek számít, nem szennyezi a környezetet, nagyjából mindenhova oda lehet érni 15-20 perc alatt, és nem kell parkolókat sem keresni. Újvidéken az utóbbi időben sok figyelmet szenteltek a kerékpárút-hálózat fejlesztésére, ahol új sugárutak épültek, vagy ha felújítottak egy-egy utcát, ott kerékpárutat is létesítettek.

Az idén is Európa-szerte megszervezték az európai mobilitási hét és autómentes nap akciót, amelyet 1998 óta minden évben szeptember 16-a és 22-e között tartanak meg abból a célból, hogy erősítsék a társadalom környezettudatosságát. Az akcióval felhívják a figyelmet a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti, baleseti és városképi problémákra, a közlekedési mód felelősségteljes megválasztására, a fenntartható, környezet- és emberbarát városi közlekedés előnyeire és a közösségi, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés fejlesztésének szükségességére. A rendezvény hosszú távú céljai közé tartozik, hogy rávegye az autóval munkába, iskolába vagy kikapcsolódni járó polgárokat, hogy az utazáshoz környezetbarátabb közlekedési módokat vegyenek igénybe, ide tartozik természetesen a kerékpár, illetve a tömegközlekedés is.

Az európai mobilitás hete alkalmából Vajdaságban is számos rendezvényt tartanak, Szabadkán például szeptember 20-án a diákok számára közbiztonsági tájékoztatót tartottak a Belügyminisztérium tagjai, majd az iskola udvarában versenyt szerveztek számukra. Újvidéken a Kerékpáros Kezdeményezés polgári tömörülés a hétvégén kerékpáros akciót szervezett szervezetük születésnapjának, valamint az európai mobilitás hete alkalmából, amelyen felhívták a figyelmet, hogy folyamatosan fejleszteni kell a kerékpárút-hálózatot, valamint hirdetni kell a bringázás előnyeit. Budapesten is számos rendezvényt tartottak, a Károly körúton kiállítás nyílt a régi villamosokról, a rendezvény utolsó napján pedig a Budapesti Közlekedési Vállalat bringás reggelit ajánl fel azoknak, akik ezen a napon kerékpárral mennek iskolába vagy a munkahelyükre.

Úgy tűnik, nemcsak a kerékpáros egyesületek, önkormányzatok, civilek csatlakoztak az európai mobilitás hete akciósorozathoz, hanem a tolvajok is. Ők is rájöttek, mennyire káros a kocsikázás a városban, és segíteni szeretnének a fenntartható közlekedés fejlesztésében, és ébresztőt fújtak. Pontosan a mobilitás hét első napján az éjszaka leple alatt benzinlopási akciót hajtottak végre a Limán III. városnegyedben, a majdnem teli tartályból csak annyi üzemanyagot hagytak, hogy eljussak a benzinkútig. Mások nem voltak ennyire szerencsések, mert teljesen lecsapolták őket. Így hát reggel, amikor a szomszédok a munkára igyekezvén beültek a gépkocsiba, volt egy kis meglepetés. Aztán egyesek előszedték a kerékpártározókból a kétkerekűt, felpattantak a nyeregbe, és eltekertek szépen a munkára, mások meg a tömegközlekedést választották. Hátha ezek után egyesek úgy gondolják, nem is rossz ez a bringázás, nem kell dugókban ücsörögni reggelente, megmozgatjuk egy kicsit csontjainkat, és üzemanyagra sem költünk.