2024. április 20., szombat
NEMESMILITICS

Szüreti felvonulás és mulatság

A nemesmiliticsi (Svetozar Miletić) Németh László Magyar Művelődési Egyesület a hétvégén megtartotta a hagyományos szüreti felvonulását és mulatságát. A felvonulás zenével indult, a kultúrotthon elől. Az útvonal: az idei bíró, Molnár Adorján otthona, onnan mentek a bírónőért, Bagi Leáért. Tőle továbbhaladva néhány utcát bejárva, táncolva az utcasarkokon a szokásoknak megfelelően hívogatták az embereket az esti mulatságra.

A mulatságot a helyi kultúrotthonban tartották meg. Az eseményt a néptáncosok közreműködésével nyitották meg. Beköszöntötték az idei jegyzőt, jegyzőnét, kasszírt, kasszírnét, bírót, bírónét. Vacsorára az idén sem maradt el a hagyományos májgombócos leves és a militicsi üszőpaprikás. A mulatságon bemutatták a szüreti báli hagyományokat is, így volt szüreti „lopás” és licitáltak a szüreti koronára.

Az ünnepségen jelen volt a Magyar Nemzeti Tanács, Zombor Város, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, helyi civil szervezetek, környékbeli művelődési egyesületek képviselete, továbbá a nemesmiliticsi helyi közösség elnöke. A rendezvény a Magyar Nemzeti Tanács, a Bethlen Gábor Alap és Zombor Város támogatásával valósult meg.