2024. április 20., szombat

Drónok a szabadkai iskolákban

A Naša Radost Gyermekintézmény is támogatásban részesült

A szerbiai Rotary Clubok az Oktatási, Tudományügyi és Technológia Minisztériummal együttműködve igyekeznek jobb körülményeket teremteni az ország tanintézményeiben. A Rotary Club A szebb iskolákért elnevezésű memorandumának köszönhetően több mint 117 ezer dollárt gyűjtött össze, amit 670 darab drón vásárlására fordított, s ezeket a szerbiai általános iskolákban osztotta ki. Szabadkán tizenöt oktatási intézmény gazdagodott egy-egy drónnal.
Tegnap a szabadkai városházán szemináriumot tartottak, amelyen több környékbeli önkormányzat általános iskoláinak tanárai, képviselői vettek részt. A szeminárium fókuszában az említett drónok oktatásban való felhasználása szerepelt. A drónokat a szemináriumot követően vették át az iskolák képviselői.
A projektről Tihomir Vasiljev, a szabadkai Rotary Club képviselője nyilatkozott a médiának.
– Ma tizenöt szabadkai iskola kap drónt, október folyamán pedig további öt iskolát támogatunk robotok beszerzésével. A drónok iskolákban való alkalmazása az informatika és a műszaki tantárgyakat oktató tanárok feladata lesz. A drónok minden szükséges szoftverrel fel vannak szerelve a scratch, valamint a python programnyelvek alkalmazásához. Ezen programnyelvek az ötödikes és hatodikos tananyag részei, vagyis a drónok nagyszerűen alkalmazhatók az oktatásban – fogalmazott Tihomir Vasiljev, aki azon véleményének is hangot adott, miszerint a drónokkal az oktatás élményszerűvé válhat.
A Rotary Club bori szervezetének kezdeményezésére megvalósuló, A felszállás éve nevű projektnek köszönhetően országszerte 26 óvoda jut különböző berendezésekhez. A projekt költségvetése 65 ezer dollár. A szabadkai Naša Radost Gyermekintézmény is a kedvezményezettek között szerepel. Az ajándékok, amik között informatikai berendezések, valamint mozgatható bútorok is találhatók, tegnap kerültek a szabadkai iskoláskor előtti intézménybe.