2024. április 20., szombat

Példaértékű szociális vállalkozás

Hétfőn kezdte meg működését az Öt kenyér pékség és a Blaha Lujza cukrászda Szabadkán az egykori Zvezda mozi helyén. A Szabadkai Egyházmegye által működtetett szociális vállalkozás tizenöt olyan személynek ad munkát, akik rossz munkaerőpiaci helyzetben vannak. Tegnap az üzletbe látogatott Nenad Ivanišević, a Tartományi Idegenforgalmi és Gazdasági Titkárság titkára, akit Paskó Csaba, a szabadkai Caritas elnöke, valamint Ric Gábor, a Caritas igazgatója fogadott.
Nenad Ivanišević a médiának adott nyilatkozatában példaértékűnek nevezte a vállalkozást.
– A látogatásom célja, hogy biztosítsam a támogatásomról a projektumot, amelyet a szabadkai egyházmegye Caritasa valósít meg, és amelyet az Osztrák Fejlesztési Ügynökség is támogat. Az utóbbi időben sok szó esik a szociális vállalkozásokról, és az Öt kenyér pékség és a Blaha Lujza cukrászda remek példa arra, hogy egy-egy ilyen vállalkozásnak hogyan is kell kinéznie. A szociális vállalkozások esetében nemcsak arra kell szorítkoznunk, hogy munkát biztosítsunk, hanem hagynunk kell, hogy ezek a vállalkozások hasznot is hozzanak. Nagy öröm számomra, hogy a hosszú idő óta elhagyatott épületet felújították, és ezzel egy újabb turisztikai attrakcióval is gazdagodott a város – mondta a tartományi titkár, aki azt is kifejtette, hamarosan munkacsoportot alakítanak annak érdekében, hogy Vajdaság egész területén fejlesszék a szociális vállalkozásokat, és ebbe a munkacsoportba meghívják a szabadkai Caritas képviselőit is, hisz ők már gyakorlati tapasztalatokkal is rendelkeznek.
Paskó Csaba nyilatkozatában az egészséges táplálkozás fontosságáról ejtett szót.
– Több éves munka eredményeként fejeztük be a projektünket, amivel tizenöt személynek tudunk munkát adni. Amellett, hogy munkát adunk az embereknek, azt is el szeretnénk érni, hogy a szabadkaiak megváltoztassák táplálkozási szokásaikat. Azt látjuk, hogy ebben történt már némi előrelépés, hisz egyre több helyen elérhetőek az egészséges élelmiszerek, és az adalékmentes termékeinkkel mi is ezt szeretnénk erősíteni. Igaz, hogy ezek a termékek drágábbak, viszont biztos vagyok benne, hogy a vásárlóink a jövőben kevesebbet fognak költeni gyógyszerekre – fogalmazott Paskó Csaba.