2021. október 18., hétfő

Megkezdődött a betakarítás

Szenttamáson egyelőre csak a korai fajtájú szóját és a naprafogót szedik

A közép-bácskai gazdák is elkezdték az őszi termények betakarítását. A szenttamási Pionir Rt. szakemberei szerint a naproforgót kivéve a hozamok a vártnál alacsonyabbak lesznek. Pajdl Zsuzsanna, a birtok igazgatója szerint – kedvező időjárás esetén – a korai kukoricahibridek betakarítását a szokásostól eltérően valamennyivel később kezdhetik el a gazdák, de a szóját és a napraforgót már szedik. Az agronómus elmondta, a július végén hullott kiadós csapadék valamennyire pótolta a nedvesség hiányát a talajban − így a terméskiesés a jóslatoktól eltérően valamelyest kisebb lesz −, valamint késleltette a beérést.

− Tulajdonképpen már a tavasszal később vetettek az emberek, hiszen hideg volt az időjárás, és nem érdemes hideg földbe tenni a magot, mert csak sínyleni fog. Sőt, ha tovább tart a hideg, a vetőmag tönkre is mehet. Ezért sokan április végén, sőt még május közepén is vetettek szóját, kukoricát és napraforgót, és már akkor észrevehető volt, hogy a betakarítás is később lesz. A kukoricánál és a szójánál a július végén hullott nagy mennyiségű eső valamelyest javított a hőség és aszály okozta helyzeten, így átlagban mintegy 30 százalékos terméskiesés várható. A szóját illetően itt a birtokon a korábbi, háromnullás, kétnullás fajtákat szedtük le először, és mondhatom, hogy elég nagy terméskiesés volt. A napokban áttértünk a többi szójafajtára, a belső érésű csoportra, ahol már kicsit jobbak a hozamok. Ami a kukoricát illeti, szinte szemmel látható, hogy jelen van a betegség, sok helyen megtámadta az üszkösödés, továbbá a szárkukac. A növény szára törik, a cső még nem kombájnozásra való, mert elég magas a szem nedvességtartalma. Attól tartok, hogy sok cső a földön fogja végezni még a betakarítás előtt – fogalmazott a szenttamási szakember.

Pajdl Zsuzsanna elmondta azt is, hogy folyamatosan szedik a napraforgót, és talán az egyetlen olyan növény, amelynél az idén nem lesz olyan nagy terméskiesés, mert a napraforgó szereti a meleget.

– A betakarítás mellett hamarosan megkezdődik a talajelőkészítés az őszi kalászosok, továbbá a repce vetésére. Jelenleg van elegendő nedvesség a talajban, szépen fel lehet majd szántani, majd fokozatosan elő lehet készíteni a földeket, ahol szükség van, pótolni kell a foszfort, hogy jó minőségű földbe tegyük az őszi vetőmagot – mondta az agronómus.