2024. április 26., péntek
KERÉKPÁROZÁS – VB, BELGIUM

A nagy olasz ellopta a hazai show-t

Belgiumban, pontosabban Flandriában rendezik az idei országútikerékpáros-világbajnokságot, amelynek első számát, a felnőtt férfi időfutamot vasárnap, a Knokke-Heist és Bruges közötti távon (43,3 km) tartották meg. A címvédő olasz Filippo Ganna utolsóként rajtolva nagy csatában volt a hazai fenoménekkel, végül a bronzérmes Remco Evenepoelt kényelmes előnnyel, Wout van Aertot viszont csak kiélezett küzdelemben, 6 másodperccel múlta felül. A megmérettetésnek magyar és szerb indulója is volt Peák Barnabás (29.), illetve Ognjen Ilić (35.) személyében. Az U23-as mezőnyben a fő favorit dán Price-Pejtersen győzött, a magyar Fetter Erik bőven a 68 fős mezőny első harmadában végezve 14. lett.

Nagyban zajlanak az őszi egynaposok. Németországban az Eschborn–Frankfurt WorldTour-klasszikust a belga Jasper Philipsen húzta be, Olaszországban versenyt nyert Sonny Colbrelli és Matteo Trentin, Belgiumban Fabio Jakobsen és Florian Sénéchal, Franciaországban pedig Elia Viviani. Szintén a hétvégén ért véget a Luxemburgi Körverseny, amelynek utolsó szakaszát a magyar Valter Attila csapattársa, David Gaudu húzta be, az összetettben a portugál João Almeida nyert. Valter az előkelő 18. helyen zárta az ötnapost. A Szlovák Körverseny összetett sikerét a hazai szupersztár Peter Sagan hódította el. Kiváló eredményt könyvelhetett el a szerb Mihajlo Stolić, aki egy belgiumi junior-szakaszverseny utolsó etapján második lett a mezőnyhajrában.

Végeredmény, vb, férfi időfutam (Knokke-Heist–Brugge, 43,3 km): Filippo Ganna 47:47 perc, Wout van Aert +6, Remco Evenepoel +44 mp, … 29. Peák Barnabás +3:33, … 35. Ognjen Ilić +4:19 perc stb. U23-as férfi időfutam (Knokke-Heist–Brugge, 30,3 km): Johan Price-Pejtersen 34:29 perc, Luke Plapp +10, Florian Vermeersch +11 mp, … 14. Fetter Erik +1:06 perc stb.