2024. március 29., péntek

Ötödik alkalommal várja közönségét a Teátrum, Neked! Fesztivál Zentán

Bár tavasszal ismert okokból el kellett halasztani, most ősszel ismét várja közönségét a Teátrum, Neked! Fesztivál a Zentai Magyar Kamaraszínházban. Három napon át láthatók ingyenes magyar nyelvű színházi programok, köztük gyermekelőadások és felnőtteknek szóló estek a fesztiválon, amelynek a Zentai Magyar Kamaraszínház mellett a Magyar Teátrumi Társaság a szervezője. Szeptember 25-27. között az élőszereplős bábelőadástól a legújabb magyar musicalt bemutató beszélgetésen át a klasszikus komédiáig a legkülönfélébb műfajok várják a színházszerető közönség valamennyi korosztályát.

Szeptember 25-én, szombaton 10 órakor Szabó Magda klasszikusával nyit a fesztivál: Írisz tündérkirálynő szabályokra fittyet hányó fiának történetét, a Tündér Lala című gyermekelőadást a Zentai Magyar Kamaraszínház előadásában garantáltan örömmel tekintik meg a fiatalabbakat kísérő felnőttek is.

Este 19 órakor a magyar musical irodalom legújabb, nagy sikerű darabjából láthatnak részleteket a nézők egy beszélgetés keretében. A Puskás, a musical a hazaszeretet, a barátság, a csibészség és a bátorság méltatása Puskás Ferenc élettörténetének bemutatásán keresztül. Ezen a rendhagyó estén Szabó László, a darab producere beszélget Szente Vajk író-rendezővel, valamint a darab szereplői közül Jenes Kittivel, Pesák Ádámmal, Szabó P. Szilveszterrel és Veréb Tamással az alkotási folyamat és az előadások kulisszatitkairól. Eközben pedig a darab színészei időről időre énekelnek is, ízelítőt adva a musical legszebb dalaiból, és videóbejátszások is színesítik az estét.

Szeptember 26-án, vasárnap este 19 órakor a Zentai Magyar Kamaraszínház előadásában Carlo Goldoni: A fogadósnő című vígjátékát tekinthetik meg az érdeklődők. A több mint 250 éve keletkezett mű feldolgozása nagyon is aktuális kérdéseket feszeget a társadalmi szerepekről, nők és férfiak viszonyáról, a darab fergeteges humora pedig mit sem kopott az évszázadok során.

A fesztivál zárónapján, szeptember 27-én hétfőn a Szegedi Pinceszínház ad ízelítőt a repertoárjából. Délelőtt 10 órától Kemény Henrik klasszikus bábjátékának élőszereplős változatát viszik színpadra. A Vitéz László és az elátkozott malom című előadásban generációk kedvenc paprikajancsija sok játékkal és sok nevetéssel kel életre és vág bele az elátkozott malom felszabadításába, és természetesen világhírű palacsintasütője is előkerül. Este 19 órától Molnár Ferenc klasszikus komédiája, a Játék a kastélyban zárja a fesztivált.

„A vajdasági magyar ajkú közönség évről évre nagy szeretettel várja a Teátrum, Neked! Fesztivált, amelyet a Zentai Magyar Kamaraszínház töretlen lelkesedéssel és elkötelezettséggel szervezett meg idén is. Számunkra is nagy öröm, hogy visszatérő szakmai támogatói, segítői lehetünk az igényes színházi programok szervezésének itt a határon túl – mondta el Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára. – Az itteni közönség szeretete és nyitottsága mindig megható élmény a fesztiválon fellépő művészek számára is.”