2024. április 20., szombat
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Immunizáció és szabályok

A napokban dönthetnek a védettségi igazolvány alkalmazásáról

Nem tartja célszerűnek a Szerbiában alkalmazott járványintézkedéseket Marijan Ivanuša, az Egészségügyi Világszervezet szerbiai irodájának igazgatója, aki arra is újfent emlékeztetett, hogy az ország globális szinten vezető a fertőzésszám tekintetében. Tekintettel más országok korábbi tapasztalataira, megtörténhet, hogy az aktuális járványhullám nem ér véget egyhamar, emelte ki a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva. Hogy a helyzet jobbá váljon, intenzívebbé kellene válnia az oltási folyamatnak, és szigorúbbá a járványügyi korlátozásoknak.
A műsorvezetőnő a folytatásban arra próbált választ kapni, hogy miként alakulhatott ki Szerbiában a jelenlegi helyzet, hiszen az ország az elsők között kezdte meg a világon a tömeges immunizációt, ezzel kapcsolatban Ivanuša kifejtette, ha kezdetben nem lett volna sikeres az immunizáció, az aktuális járványhullám a jelenleginél sokkal kifejezettebb lenne.
– Ennek ellenére tény, hogy Szerbiában végül nem vették fel elegen a védőoltást. Ez részben a bizalmatlansággal magyarázható. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a nyugat-európai országokhoz képest a délebbi térségekben az influenza elleni védőoltást is kevesebben veszik fel. Egyesek azt állítják, hogy a koronavírus elleni védőoltások biztonságossága nem bizonyított, mivel azonban világszerte már 5-6 milliárd adag védőoltással oltottak, nem világos, honnan ez a kétely. Szerbiában naponta egy autóbusznyi ember hal meg a fertőzés következtében. Ha ez nem indok a hozzáállás megváltoztatására, akkor nem tudom, mi lenne az – fejtette ki Ivanuša.

SOHA NEM KÉSŐ MEGKEZDENI AZ ELLENŐRZÉST
Az egészségügyi válságstáb tíz nappal ezelőtti ülésén felmerült, hogy Szerbiában is alkalmazni kellene a védettségi igazolványt, azaz a Covid-beléptetőt. Azóta nem történt lépés e tekintetben, egyes szakértők szerint elkéstünk ezzel. Mirsad Đerlek, az egészségügyi minisztérium államtitkára, másként vélekedik. „Soha nem késő ellenőrzés alá vonni a járványt. A koronavírus elleni küzdelem évekig eltarthat még, hiszen nem oltatták be magukat elegen, így megengedtük, hogy a vírus körforgásban maradjon" – közölte, majd hozzátette, már minden részletet körvonalaztak, csak a válságtörzsnek (amely a következő napokban ülésezhet) kell rábólintania a védettségi igazolvány alkalmazására. A jogászok szerint a Covid-beléptető nem alkotmányellenes, főleg akkor nem, ha azt csak a nem létfontosságú létesítményekben (vendéglátóhelyek, éjszakai klubok...) alkalmazzák, magyarázta Đerlek, mondván, a védettségi igazolvány, az immunizáltak és a nem immunizáltak közötti találkozások megakadályozásával, hozzájárulhat a vírus terjedésének a megállításához.

VÁLTOZATLAN TRENDEK
A szerdai járványjelentés szerint egy nap alatt 7232 új fertőzést jegyeztek az országban, 25.014 koronavírus-tesztet végeztek el, a pozitivitás aránya 29 százalék. A vizsgált egy napban 38 Covid-fertőzött hunyt el, 7846 a járvány kezdete óta, a halálozási arány 0,89 százalék. A kórházakban 4837 Covid-pácienst kezelnek, 188 lélegeztetőgépen van. Vajdaságban 1648 új fertőzést jegyeztek, ebből 519-et Újvidéken. A fertőzöttek zöme 20 és 39, illetve 40 és 59 év közötti.