2024. március 28., csütörtök

Ristić: A beoltottak közül a Sinopharm-védőoltást felvettek fertőződnek meg leginkább

A koronavírussal fertőzöttek közül Vajdaságban a beoltatlan polgárok dominálnak, a beoltottak közül pedig főként azok, akik a Sinopharm-védőoltást vették fel - írja a 021.rs hírportál.

A jelenség oka egyértelműen a statisztikában rejlik, ugyanis a legtöbb polgár a kínai Sinopharm-védőoltását vette fel - jelentette ki dr. Mioljub Ristić epidemiológus.

Elmondása szerint a kiosztott dózisok több mint kétharmada a Sinopharm-védőoltásé. A nyilvánosságban az utóbbi időben egyre inkább megkérdőjelezik a kínai Sinopharm és az orosz Sputnyik V-védőoltások hatékonyságát.

A szakember kihangsúlyozta, hogy a rendelkezésre álló védőoltások mindegyike kisebb, nagyobb mértékben, de védelmet nyújt a fertőzéssel szemben és megakadályozza, hogy valaki kórházba kerüljön. Szavai szerint a védőoltás a legvégső esetben a leghatékonyabban akadályozhatja meg a halált.

Kihangsúlyozom, hogy a megfertőződés kockázata ötször kisebb a teljesen immunizált személyek esetében a beoltatlanokhoz és a részben beoltottakhoz viszonyítva - mondta Ristić.