2024. március 29., péntek

Ivanuša: A Covid miatt naponta egy busznyi ember hal meg Szerbiában

Nagyon komoly a járványhelyzet Szerbiában, és ez még eltarthat egy darabig. Naponta egy busznyi ember hal meg a betegség miatt. Ha ez nem vészjósló, akkor nem tudom mi lehet az – mondta Marijan Ivanuša, az Egészségügyi Világszervezet szerbiai irodájának vezetője a Szerbiai RTV műsorában.

Véleménye szerint több oka is van annak, hogy Szerbia járványügyi szempontból ott tart, ahol most.

– Láthattuk korábban is, hogy Szerbia hatékony volt, ha azt nézzük, hogy mindig beszerezte a szükséges eszközöket, később pedig a vakcinát. Az első országok között volt, amelyek megkezdték az oltást, emellett a beoltottak aránya miatt is vezető volt. Ez az, ami ma még véd. Ha nem lenne ennyi beoltott ember, sokkal rosszabb lenne a helyzet – magyarázta.

Arról, hogy miért esett le ennyire az oltakozók száma, azt mondta, hogy vélhetően nem bíznak az emberek az oltásban. Azonban ő is úgy véli, hogy a vakcina az egyetlen lehetőség a védelemre. Elmondta, hogy Szerbiában kb. 3 millió embert oltottak már be.

– Angliában elvégeztek egy kutatást a koronavírus első hét hónapjában elhunytakról. Kb. egy százalékuk volt beoltva, de a legtöbb elhalálozottnál más súlyos betegségek is voltak. 99 százaléka a meghalt pácienseknek nem vette fel a védőoltást, így ennyit elég elmondani a vakcina hatékonyságáról – mondta Ivanuša.