2024. április 24., szerda

Pék Zoltán: A kódex a képviselőház tekintélyét erősíti

A köztársasági képviselőház mai ülésén egyebek mellett a parlament viselkedési kódexére vonatkozó módosítási javaslatokról is vitáznak a képviselők. Pék Zoltán, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője a viselkedési kódexszel kapcsolatban kihangsúlyozta, hogy azt a megfelelő metodológiai előírások alapján dolgozták ki.

Felvetődik a kérdés, hogy meghozhattuk-e volna korábban is ezt a viselkedési kódexet. Valószínűleg igen, azonban erre mégis csak tavaly december végén került sor.

Fontos kihangsúlyozni, hogy még az unió egyes tagállamai sem fogadtak el viselkedési kódexet. Úgy gondolom, hogy a kódex elfogadásával jelentős lépést teszünk a képviselőház tekintélyének erősítése felé – mondta Pék Zoltán.

Hozzátette, hogy a viselkedési formákat mindenki az otthonából és abból a környezetből hozza magával, ahol felnevelkedett.

Kihangsúlyozta, hogy fontos szem előtt tartani azt a tényt is, hogy a képviselő nemcsak a parlamentben az, hanem azon kívül is, ezért szükséges mindenhol megfelelően viselkednie.

Elmondása szerint a képviselők megválasztanak majd egy öt tagú Etikai Bizottságot, méghozzá öt évre terjedően. A tagok közül hárman jelenlegi, vagy egykori egyetemi tanárok lehetnek.

Szavai szerint a kódex megsértése esetében pénzbeli büntetés is kiróható a képviselő fizetéséhez mérten.