2024. április 23., kedd

Kovács Elvira: A viselkedési kódex a politikai kultúránkat alapozza meg

A köztársasági képviselőházban ma a többi között a parlament viselkedési kódexére vonatkozó módosítási javaslatokról, a korrupció-ellenes törvényről, és a Hilandar-kolostor kulturális és történelmi értékeinek megőrzéséről szóló törvényjavaslatról vitáznak a képviselők.

A viselkedési kódex kapcsán Kovács Elvira, a köztársasági képviselőház alelnöke, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője elmondta, hogy a VMSZ számára mindig is kiemelten fontos volt a dokumentum elfogadása a parlament fundamentális alapértékei: a transzparens tevékenység és az integritás miatt is.

Ezek az alapértékek elengedhetetlenek a politikai felelősségünk szintjének az emeléséhez, amely fontos amiatt is, hogy a képviselőház munkájában megbízzanak a polgárok – mondta Kovács. A politikai kultúránknak ugyanis a képviselők integritása, transzparens és tisztességes viselkedése az alapja – tette hozzá.

A képviselő elmondta azt is, hogy a GRECO-jelentés követelményeinek teljesítése szempontjából is fontos szerepe van a viselkedési kódex elfogadásának. Az előbbi dokumentum a népképviselők, a bírók és ügyészek munkája kapcsán is megfogalmaz előírásokat a korrupció visszaszorítása érdekében.

Kovács Elvira felhívta a figyelmet arra, hogy a kódex elfogadásán kívül az is kiemelten fontos, hogy a benne foglalt szabályokat megfelelőképpen alkalmazzák a gyakorlatban.

A parlament alelnöke elmondta, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői támogatják a kódexet érintő módosítási javaslatoknak az elfogadását, mert úgy vélik, hogy a dokumentum elengedhetetlen tényező a képviselőház, valamint a népképviselők méltóságának és integritásának a szempontjából is.