2024. március 29., péntek

A termőföld önmagában kevés

Innovációkra, technológiai fejlődésre van szükség egy sikeres mezőgazdasághoz – Szerbia és Magyarország regionális összefogással léphet fel az erőteljes konkurencia ellen

Együttműködési megállapodást kötött kedden a folyamatban lévő 88. Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár keretében az Újvidéki Vásár és az olasz Pordenone Fiere Pásztor Istvánnak, a tartományi parlament elnökének jelenlétében. A szerződést Renato Pujatti, a Pordenone vezetője és Slobodan Cvetković, az Újvidéki Vásár vezérigazgatója írta alá. Az együttműködésről szólva, a kiállításon tett körútját követően, Pásztor elmondta, aránylag kis vásárnak számít a szóban forgó olasz rendezvény, érdekes viszont, mert ilyen típusú Európában nem sok van, a fókuszában a borászat áll, s mostantól intézményes kapcsolatrendszer alakulhat ki az újvidéki és a szlovén határ közelében lévő pordenonei vásár között. Egyrészt még több olasz cég itteni megjelenése, másrészt a hazai borászat fellendítése miatt lesz hasznos ez a kapcsolat. Pásztor rámutatott arra, hogy az utóbbi húsz évben a vajdasági borászok hétmérföldes csizmákban járva próbálják ledolgozni az eltelt évtizedek alatt felhalmozódott lemaradást, és sikerrel teszik ezt. Mind több, mind jobb borászatunk van, számukra fontos az, hogy még több helyen meg tudjanak jelenni minőségi termékeikkel. Nagy a verseny ezen a piacon, de van mit felmutatni, értékelte, már novemberben egy standot kaphatnak az itteni borászok Olaszországban, ingyen, a megállapodást hamarosan véglegesítik. Az éppen zajló újvidéki vásár kapcsán elégedetten nyilatkozott.

– Nagy örömömre szolgál, hogy megszervezték, mert ennek az alternatívája az volt, hogy továbbra is online platformon tartják egymással a kapcsolatot a szervezők és a résztvevők. Önmagában annak ténye is elismerést jelent, hogy a pandémia ellenére is nyolcszáz kiállítóval nyithatott most a kiállítás, kiváló eredmény ez. Elismerés jár azonban a kiállítóknak is, akik bizonyára tudták, hogy az idei vásár nem hoz majd olyan kiemelkedő eredményeket, mint a pandémia előtti időszakban, ennek ellenére mégis a megjelenés mellett döntöttek, lényegében kiálltak az Újvidéki Vásár mellett. Idejükkel, energiájukkal segítik azt, hogy a nagy hagyományra visszatekintő mezőgazdasági vásár továbbra is talpon maradjon – fogalmazott lapunknak adott nyilatkozatában Pásztor.

Maguk a standok a megszokott számban vannak jelen, ezt láthatjuk, mondta a parlament elnöke, ami hiányzik, az a látogatók tömege, az a tömeg, amelyhez a korábbi években hozzászoktunk. Mint mondta, megérti, hogy sokan a járványtól való esetleges félelem miatt maradnak távol, de emlékeztetett, hogy a helyszínen gyorstesztet végeznek azok esetében, akik nem vették fel az oltást, s a mintegy tízezer látogató közül eddig csak ötvennél véltek rendellenességet felfedezni a tesztelés során.

A megfelelő óvintézkedéseket a vásár szervezői megtették, fogalmazott Pásztor.

TEJ VAN, KUPAK NINCS

A délután folyamán a Master Központban arra is lehetőség nyílt, hogy szemtől szembeni találkozókon egyeztessenek egymással a magyar és a szerb üzletemberek.

Pintér: A mezőgazdaságot és élelmiszeripart nem kényszerítette térdre a pandémia (Dávid Csilla felvétele)

Pintér: A mezőgazdaságot és élelmiszeripart nem kényszerítette térdre a pandémia (Dávid Csilla felvétele)

Egy, a versenyképes mezőgazdaság innovatív megoldásaival foglalkozó tanácskozást is tartottak a Magyar–Szerb Üzleti Tanács szervezésében. Pintér Attila, Magyarország szerbiai nagykövete biztatónak nevezte, hogy a járvány a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart nem tudta térdre kényszeríteni. A magyar–szerb kereskedelem első féléves adatai jók, tavaly 2,7 milliárd eurót tett ki a forgalom, az idén 3 milliárd felett várható. A magyar agrárexport tavaly 20 százalékkal nőtt Szerbia felé, a szerb Magyarország irányába 11 százalékkal. Pintér elmondta, a pandémia idején szerzett tapasztalatok azt mutatják: a regionális gazdasági megerősödés útvonala a legmegfelelőbb – tavaly volt elég tej, elég doboz is, de a kupakokat Kínából importálja a térség, nem volt hát mivel lezárni a dobozokat, s így értékesíteni sem lehetett a tej egy részét. Csallóközi Eszter szabadkai főkonzul az újratervezés időszakának nevezte a mostanit, s pozitívumként könyvelte el, hogy újra élőben találkozhatnak az üzleti világ tagjai. Orosz Csaba, az üzleti tanács elnöke hangsúlyozta, a globális piacon kell helyt állnia a szerb és magyar termékeknek, globálisan kell gondolkodni, de lokálisan tenni lépéseket. Óvatosnak kell lenni a támogatásokkal, szubvenciókkal, átgondolt, megalapozott támogatási gazdaságpolitikára van szükség.

LÉPÉST TARTANI

Nem lehet versenyképesnek lenni kizárólag a természeti adottságok és a múltból megörökölt tudás révén. Ahhoz, hogy versenyképesek legyünk, magyarok és szerbek, az új trendekkel is meg kell barátkozni, s a kutatásfejlesztésben az intézményeinknek részt kell vállalniuk, mondta el felszólalásában Pásztor István. Olyan időket élünk, amikor a kutatásfejlesztésben és az eredmények alkalmazásában soha nem volt fontosabb az együttműködés, a partnerség. A piacot nem az jellemzi, hogy a két ország mezőgazdasága verseng egymással, hanem mindkét ország egyformán versenyez az elsősorban nyugati – holland, amerikai vagy más országból származó – konkurenciával. Ugyanez a helyzet a növénynemesítés, a digitális mezőgazdaság terén is, húzta alá, soha nagyobb létjogosultsága tehát nem volt az együttműködésnek, s a kiváló politikai kapcsolatokat most meg kellene fejelni a technológiai fejlődést érintő együttműködéssel is.