2024. március 28., csütörtök

Vučić: Elutasítom a kéréseiket!

– A Tanács kérése a koszovói csapatok kivonása. Sürgős választ várunk az Európai Uniótól, hogy van-e brüsszeli megállapodás a jogi ügyletekben, és mikor jön létre a Szerb Községek Közössége? Hallgatásuk és a válasz hiánya egyértelmű jel lesz számunkra, hogy ez a megállapodás már nem létezik – mondta Aleksandar Vučić államfő a Nemzetbiztonsági Tanácsnak az aktuális koszovói helyzet miatt összehívott rendkívüli ülése után.

A Nemzetbiztonsági Tanács mai, Koszovó helyzetével kapcsolatos rendkívüli ülése után Vučić elmondta, hogy elutasította a Kvinta-országok és az Európai Unió által a jelenlegi válság megoldására javasolt kompromisszumos megoldást.

Azt mondta, hogy Szerbia jóhiszeműen viszonyul ezekhez a követelésekhez, és elegendő időt hagy arra, hogy "egyesek Pristinában" megváltoztassák rossz döntéseiket.

Vučić az újságírók kérdéseire válaszolva kifejtette, hogy abban az esetben, ha Szerbia elfogadja a javasolt megoldást, a ROSU egységei azonnal kivonulnak az adminisztratív átkelőhelyről, de Szerbia nem ért egyet a feltételeikkel.