2024. április 16., kedd

Olasz módra

A csizmaország lakói bemutatták mezőgépiparuk helyzetét

A gazdasági hidak építése még mindig nem fejeződött be, talán nem is lehet ezeket soha befejezni. A meglévő együttműködéseket ápolni kell, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni az újabb kapcsolati hálók kialakításáról. Az idei, immár 88. alkalommal megrendezett újvidéki vásáron több tanácskozásra is sor került. Az Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE) és az Olasz Nagykövetség Külkereskedelem Fejlesztési Ügynökségének szervezésében tegnap kapcsolatépítő konferenciát tartottak, amelyen a résztvevők betekintést nyerhettek az olasz mezőgazdasági gépipar jelenlegi helyzetébe, valamint felhívták figyelmüket az idén ismét megrendezésre kerülő bolognai EIMA Mezőgazdasági Gépkiállításra.

Alessandro Malavolti, az olaszországi FederUnacoma mezőgépek- és felszerelésgyártók szövetségének elnöke örömét fejezte ki, hogy végre részt vehet az újvidéki mezőgazdasági vásáron. Elmondása szerint a kollégáktól és barátoktól már sok jót hallott az eseményről. Nem kétséges, hogy jelentős eseményről van szó, ők sem hiába érkeztek.

Folyamatos az érdeklődés az olasz stand előtt (Fotó: Dávid Csilla)

Folyamatos az érdeklődés az olasz stand előtt (Fotó: Dávid Csilla)

– Olaszország jelentős mezőgazdasági iparral büszkélkedik. Európában mi vagyunk a harmadik legnagyobb gyártói a földműveléshez használatos eszközöknek. Mintegy 2000 bejegyzett cég foglalkozik ilyen profilú tevékenységekkel, az éves összforgalom mintegy 11,5 milliárd euró értékű, a termékeknek mintegy 65 százaléka megy külföldre. A fő piacunk Európa, de Amerikába is szállítunk bizonyos gépeket. Legjelentősebb a traktorok gyártása, ezt követik a kapcsolható eszközök, ekék, kaszálógépek és legvégül az alkatrészek készítése – közölte Malavolti

A vásáron megtartott termékbemutatókon nagy érdeklődés mutatkozott az olasz cégek iránt. Ez is azt jelenti – fogalmazott Malavolti –, hogy mindenképp megérte eljönni.

– Sok új üzleti kapcsolat jött létre már eddig is, de az érdeklődés folyamatos a standok előtt. Épp ezért vagyunk itt, hogy felhívjuk az emberek figyelmét a 2021-es bolognai mezőgazdasági kiállításra. Erre az eseményre, akárcsak a legtöbb országban, tavaly nem kerülhetett sor a járványügyi intézkedések miatt. Igaz, az idén sem teljes pompájában valósul meg az esemény, nem jöhetnek vendégek Kínából, Indiából, Amerikából. Október 19-e és 23-a között várhatóan mintegy 1500 cég állítja ki portékáit a kiállításon – mondta el Malavolti.

A gazdasági szakember azt is elmondta, az olasz eredmények nem rosszabbak a járványhelyzet miatt.

–  A 2020. és 2021. év termelési eredményei mennyiségileg nem térnek el jelentősen. Ami számunkra gondot jelentett, hogy állami utasításra többször is leállt a termelés. Emiatt egyelőre nincsenek veszteségeink, viszont a raktárainkban egyre kevesebb az áru, tehát egy komoly gyártási időszak áll előttünk, teljes gőzzel igyekszik az ország, hogy behozza a lemaradást.

Az eseményen részt vett Đorđe Mišković mezőgazdasági szakember, az újvidéki Kite Kft. ügyvezető igazgatója is. Elmondása szerint az olasz és szerbiai gazdasági kapcsolatok már hosszú évek óta kivállóak, s ebben közrejátszhat az is, hogy viszonylag két hasonló temperamentumú népről van szó, amely nagyon jól kiegészíti egymást az üzleti életben is.

– Nagy öröm, hogy végre megrendezték az újvidéki vásárt, és számomra külön öröm, hogy a bolognait is megrendezik. Az idei vásár megrendezése nem volt egyszerű, több tanáccsal segítettük olasz barátainkat is. Ahogy én látom, az olasz–szerb kapcsolatok egyre mélyülnek – mondta el a mezőgazdasági szakember.