2024. március 29., péntek

Aki kér, kaphat!

Több mint 400 ökoautó vásárlását támogatja az állam

Több mint 300 kérelem érkezett be arra a pályázatra, amelyet a környezetvédelmi minisztérium hirdetett meg az elektromos és a hibrid autók vásárlásának támogatására. A szerb állam az idén 120 millió dinárt irányozott elő a program lebonyolítására, ám több mint 300 kérelem érkezett a minisztériumhoz. Egy pályázaton több jármű vásárlásának támogatását is igényelhették a magán- és jogi személyek, így az átadott kérelmek több mint 400 ökoautó beszerzését célozzák meg.

Az állami költségvetésből elkülönített összeget már augusztusban odaítélték, a nagy érdeklődés miatt azonban a szerb kormány újabb eszközöket biztosított a pályázatokra. A cél ugyanis az, hogy minél több polgár, vállalkozó és vállalat hozzájusson a környezetkímélő járművekhez – áll a környezetvédelmi minisztérium közleményében.

A különböző típusú ökoautókra ugyanis különböző támogatást is biztosítanak. Az L1-es és L2-es mopedek és háromkerekűek vásárlásához 250 euróval járulnak hozzá, az L3-tól L7-es jelzésig ellátott motorbiciklikre és négykerekűekre pedig 500 eurós támogatásra lehet pályázni. Az M1-es és N1-es hibrid személygépkocsikra és kisebb teherszállítókra 2500–3500 eurós hozzájárulást ítélnek meg, ugyanezen jelzésű elektromos járművekre viszont 5000 eurós támogatást irányoztak elő. A pályázat feltétele, hogy új járműt vásároljanak a kérelmezők, akár saját eszközökből, akár lízing formájában kötnek adásvételi szerződést a forgalmazókkal.

Az idén a legtöbben azoknak a hibrid autóknak a vásárlását célozták meg, amelyeket az állam 2500 euróval támogat. A legtöbb kérelem Belgrádból, Újvidékről és Nišből érkezett be – írja a B92. A hírportál információi szerint az idei első negyedévben 4 ezer elektromos és hibrid járművet jegyeztek be Szerbiában, amelyek közül a legtöbb hibrid.

Ahogyan korábban is beszámoltunk róla, Žarko Malinović, a Szerbiai Gazdasági Kamara kereskedelmi egyesületének titkára szerint az állami támogatással öt év alatt már jelentős eredményeket lehet elérni. Az elektromos és hibrid járművek ugyanis 20-30 százalékkal drágábbak a benzin- vagy dízelmeghajtású személygépkocsiktól, de lényegesen kevesebb a fogyasztásuk is. A szakember szerint öt év alatt körülbelül 5000 eurót lehet megspórolni az üzemanyagon. Amennyiben ezt kiegészítjük egy szintén 5000 eurós állami támogatással, akkor a hibrid személygépkocsik versenyképessé válnak a jelenleg vásárolt használt autókkal szemben – részletezte a program célját az év elején Malinović.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy amennyiben évente a vásárlók harmada az elektromos autók mellett döntene, akkor öt év alatt csaknem 50 ezer új, teljesen környezetkímélő jármű futhatna utainkon. A szakember szerint öt év elteltével ezen hibridek már újra kereskedelembe kerülnének, és azok is hozzáférhetnének az ökoautókhoz, akiknek korlátozottabbak az anyagi lehetőségeik.