2024. március 28., csütörtök

Ötven euró a nyugdíjasoknak

Sokan már tegnap megkapták a pénzt

A Pénzügyminisztérium korábbi bejelentésével összhangban a szerbiai nyugdíjasok ma kapják meg az 50 eurónak megfelelő dinárösszeget, vagyis az 5900 dinárt. Arra a számlára érkezik, amelyre a nyugdíjat is fizetik nekik. A koronavírus-járvány következményeinek enyhítésére szánt egyszeri támogatásra számíthatnak a második és harmadik kategóriába sorolt munkarokkantak és más, a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap (PIO) ideiglenes térítésére jogosult személyek is.

Egyes bankok már kedden délelőtt átutalták a pénzt nyugdíjas ügyfeleiknek, úgyhogy a támogatásra jogosult idősek jelentős része már tegnap hozzájuthatott a segélyhez. A frissnyugdíjasoknak tudniuk kell, hogy akkor kaphatják meg az 50 eurót, ha az idén szeptember 13-áig nyugdíjjogosultságot szereztek. Azoknak, akik e dátum után kapták meg a végzést, később utalják ki az 5900 dinárt.

A szokásos rendszerességgel érkező nyugdíjon kívül az idősek az év végéig még kétszer kapnak kisebb segélyt, és nekik ezekre sem kell jelentkezniük: novemberben 30 euró érkezik (a 30+30-as segély második része), decemberben pedig még 20 euró, de ezek már nemcsak a nyugdíjasoknak, hanem minden nagykorú szerbiai állampolgárnak, aki igényli.