2024. április 20., szombat

Egyre kapósabbak a gasztrofesztiválok

A BiG Bevásárlóközpont előtti parkolón a hétvégén megtartották a Čalabrc Fesztivált, amelyen 30-nál is több kiállító vett részt.

Az utóbbi időben megszaporodtak az újvidéki gasztronómiai fesztiválok, szeptember 11-én és 12-én megtartották a Vajdaság Ízei fesztivált amelyet immár hagyományosan a Limáni Parkban rendeznek. A két napja alatt nagyon sok látogató érkezett, többek között finom borokkal, friss lacipecsenyével, bográcsban főtt pacallal várták őket, és minden jel arra mutat, hogy megnőtt az igény a kulináris ínyencségek, az ízletes falatok iránt. Hasonló rendezvény az Éjjeli Bazár, amelyet a Halpiacon tartanak meg minden hónapban, erre szintén egyre többen látogatnak el. Nemcsak jókat lehet enni itt, hanem nagyon szép, egyedi, bőrből, fából készült termékeket is lehet vásárolni.

A BiG bevásárlóközpont előtt, a Čalabrc Fesztivál keretében a gyermekeknek műhelymunkákat, foglalkozásokat tartottak, a látogatók számára zenei programot is szerveztek és humanitárius akcióban is részt vehettek. A kiállítók pultjain az érdeklődőknek alkalmuk volt megkóstolni olyan házi készítésű termékeket, amelyeket hagyományos módon állítanak elő: finom sajtokat, kalácsokat, ratlukot, húskészítményeket, cukorkákat, szószokat és baklavát is.

Željka Samardžija szerémségből érkezett a Čalabrc Fesztiválra, a pultján házi készítésű ajvárt, lekvárt kínált. A Dnevnik napilapnak elmondta, hogy nem először vesz részt ezen a rendezvényen, úgy véli, hogy a fesztivál látogatottsági mutatói az idén is nagyon jók voltak – A Čalabrc volt az első fesztivál, amelyen részt vettünk, hűek maradtunk hozzá. Eddig minden rendezvényükre jelentkeztünk, sok más kiállítót is megismertünk. Nagyon jó minőségű termékeket készítenek és jó emberek – magyarázta Željka.
László György Óbecséről érkezett, elmondása szerint első alkalommal vett részt a rendezvényen. Pultján házi készítésű parenyicát, pálinkát, és csipkebogyóból készült borkülönlegességet kínált, amely – megítélése szerint – nagyon „bejött” az újvidékieknek.