2024. április 20., szombat

Mézünnep

Lezárult a Topolyai Napok rendezvénysorozat

Vasárnap a Felvonulási térről elstartolt és a tópartot bejáró Capriolo családi kerékártúra – amelyen mintegy 150-en vettek részt – tett pontot a tíznapos községnapi rendezvénysorozat végére Topolyán. Szombaton mézvásárt tartottak a Juhász Erzsébet Könyvtár mögötti szökőkút körül a Topolyai Méhészegyesület szervezésében. A rendezvény kezdetén Szakály József címzetes prépost, plébános és Srbislav A. Stojanov, a pravoszláv egyházközösség tiszteletese mondott áldást. Közreműködtek a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ, a Vuk Karadžić Szerb Művelődési Központ hagyományőrző csoportjai, illetve a Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény kicsinyei. A topolyai méhészeket egyesítő szervezet elnöke, Mirko Spasojević elmondta, hogy az idén ugyan elmaradt község egyik legnépszerűbb rendezvénye, a színes felvonulással gazdagított mézkarnevál, de legalább a kiállítással sikerül az egyik legnemesebb hivatásra, a méhészetre ráterelni a figyelmet. Tizenöt kiállító kínálta a folyékony aranyat, egy egyén méhészeti felszereléssel is érkezett, kevés kivétellel valamennyien községbeliek voltak.

Mirko Spasojević

Mirko Spasojević

– A rendezvényünk célja elsősorban az, hogy a községbeli, a topolyai méhészeket és a termékeiket népszerűsítsük, hogy az itt élőknek „hazai” méz kerüljön az asztalára. Egyébként a topolyai mézvásáron a virágmézet 700 dináros kilogrammonkénti áron, az akácmézet pedig 1200 dináros kilogrammonkénti áron árulták egységesen – mondta el a fő szervező, aki hozzátette, jelenleg az egyik legfontosabb céljuk, hogy egy könyvbe gyűjtsék össze a topolyai méhészet múltjára vonatkozó legfontosabb információkat. Az adatok felkutatása már folyamatban van.

– Topolyán mindig is rendkívül aktívak voltak a méhészek. Az első méhészkiállítást a II. világháború előtt tartották 1936-ban a tűzoltóotthonban Méhésznap és kiállítás címmel, aztán a rendezvény vásár jelleget kapott, majd az utóbb időben – az idei alkalmat kivéve – karneváli hangulatra is váltottunk. Valamikor a topolyai méhésznapra utazók vonattal érkeztek Topolyára, az állomásról a központba tartva megáldották őket a pravoszláv templomban, majd a katolikus templomban, aztán kezdődött a méhészeti rendezvény. Hasonlóan van ez manapság is, amikor áldást kérünk a mézre, a méhekre, a virágokra – tette hozzá a szervezet elnöke, aki elárulta azt is, hogy mivel a bajsai egyesület feloszlott, illetve a bácskossuthfalvi méhészegyesület a korábbi elnök elhalálozásával megszűnt létezni, ezért az ottaniak a topolyai egyesülethez csatlakoztak. Így a Topolyai Méhészegyesület amellett, hogy az országban az egyik legöregebb szervezet, a legnépesebbé is lett az utóbbi időben.

– Jelenleg közel 85 tagot számlál a Topolyai Méhészegyesület, és ami fantasztikus, hogy a méhészekre jellemző bölcs közösséget alkotva nincs közöttünk konfrontáció. Jó példa erre az az idei, egyik pannóniai méhésztársunkkal történt baleset, amikor is egy tarlótűzben több kaptárja veszett oda. Gyors reakcióval egyesületünk tagsága összefogott, és kárpótoltuk úgy az eszközeit, mint a viaszt és a családokat, úgyhogy nem kellett teljesen a nulláról újrakezdenie mindent. Mi ezzel nem kérkedtünk sehol sem, ez számunkra szinte természetes reakció volt – árulta el Mirko Spasojević, aki egyben aggodalmának is hangot adott azzal kapcsolatban, hogy az ifjabb méhészek passzívak, ami a szervezeti tevékenységet, a vezetői tisztséggel járó felelősségvállalást illeti.

Mézvásár Topolya központjában

Mézvásár Topolya központjában

A méhészeti kiállítással egy időben a könyvtár mögötti rendezvényen nyílt nap keretében bemutatkozott a GO (Glas omladine) Rádió Egyesület is.

LÓVERSENY ZOBNATICÁN
A szombati napot még nagy érdeklődést kiváltó lóverseny is gazdagította a Zobnaticán. Az Egyesült Arab Emirátus által biztosított 3,5 millió dinár összértékű nyereménnyel megrendezett Zobnatica-kupán a szervezők előzetes bejelentése alapján Szerbia, Bosznia-Hercegovina, illetve Magyarország legjobb lovai startoltak. A 2300 méteres távot Tekila hátán Miodrag Pantić nyerte meg, a 2400 méteres távot pedig Eiskonig hátán Aleksa Stanarević.