2024. március 29., péntek

„Ahová az emberek szívesen jönnek”

Gazdag kínálat várja a vendégeket a szabadkai Caritas pékségében, illetve cukrászdájában

Hétfőn reggel megnyitotta ajtaját az Öt kenyér pékség, valamint a Blaha Lujza nevű cukrászda, amely a szabadkai Caritas keretében szociális vállalkozásként működik az egykori Zvezda mozi épületében, amely a vagyon-visszaszármaztatásnak köszönhetően jelenleg a Szabadkai Egyházmegye tulajdonában van. A pékség és a cukrászda kínálata, illetve az épület belső kialakítása a jövőben várhatóan változik, de már most bőséges kínálat és kellemes környezet várja a vendégeket. A hétfői megnyitón a Caritas támogatói, partnerei, valamint több magas rangú vendég is képviseltette magát.
Ric Gábor, a szabadkai Caritas igazgatója a médiának adott nyilatkozatában elmondta, hogy a pékség és cukrászda több éves előkészítő munka után nyílhatott meg.
– 2014-ben merült fel először, hogy a szabadkai Caritas szociális vállalkozás keretében pékséget nyisson, és 2015-ben már aktívan beszélgettünk a témáról. A mindennapi munkánk során finom és egészséges kenyereket és péksüteményeket szeretnénk sütni. Régi technológiát alkalmazunk, kovászos kenyeret készítünk. Olyan embereket foglalkoztatunk, akik nehezen találnak munkát, vagy nehezen tudnak megmaradni a munkaerőpiacon, és szeretnénk ezeken az embereken segíteni, hogy ne váljanak szociális esetekké, hanem aktív részei legyenek társadalmunknak, és igyekszünk tisztességes fizetést adni nekik. A tervünk az, hogy a pékség és a cukrászda költségeit biztosítani tudjuk, és ami ezen felül marad, azt a további beruházásokra fordítjuk. A pékségnek még szüksége van bizonyos berendezésekre, amivel könnyíthetnénk a munkán, illetve az egykori mozi épületének is vannak olyan részei, amelyeket még nem használunk. Miután mindent elvégeztünk, amit terveztünk, a bevétel átkerül az alapítóhoz, vagyis a szabadkai Caritashoz, és mi élelmiszercsomagok vásárlására, illetve a támogatás egyéb formáira tudjuk fordítani – fogalmazott Ric Gábor, aki köszöntőbeszédében azt is kifejtette, hogy a vállalkozás több szempontból is hasznos. Egyrészt minőségi kenyeret sütnek, másrészt ápolják a hagyományokat, emellett munkahelyeket biztosítanak, valamint az emberek kereseti lehetőséghez jutnak, a pénzt pedig Szabadkán költhetik el.


Paskó Csaba, a Caritas elnöke, valamint a pékséget és cukrászdát üzemeltető kft. igazgatója egy polgári kávézót szeretne megvalósítani.
– A pékség és cukrászda vezetése nagyszerű lehetőség arra, hogy a gasztronómia iránt érzett elköteleződésemet kamatoztathassam. Mi nem a pékségek konkurensei akarunk lenni, hanem a gyógyszertáraké, hisz egészséges élelmiszert kínálunk; lehet, hogy most drágább lesz a kenyér, de amit most elköltenek, azt megspórolják a gyógyszereken a jövőben. A cukrászda kávézóként is működik, és egy olyan polgári kávéházat szeretnénk nyitni, ahova az emberek szívesen jönnek, ahol nincs dohányfüst, és halk zene szól. A képzőművészek megszólítása is a koncepció részét képezi. Szalai Attila karikatúrái próbálják megidézni az épületnek azt a korszakát, amikor moziként működött. Emellett több képzőművésszel is kapcsolatban vagyunk annak érdekében, hogy a most még csupaszon álló falak egy élő galériaként tudjanak működni – mondta Paskó Csaba, akitől azt is megtudtuk, hogy a cukrászdában Blaha Lujza nevét viselő torta is kapható, amely a híres színésznő esküvőjére készült tortának egy újragondolt, a modern kor ízlésvilágához idomuló változata.
A cukrászdában és pékségben jelenleg tizenöt alkalmazott dolgozik. A projektum megvalósítását az osztrák kormány, valamint az ausztriai Caritas anyagi és szakmai támogatása tette lehetővé, ugyanakkor egyebek mellett a Prosperitati Alapítvány is segítette.