2024. március 19., kedd
MOTOGP

Ha egy üzlet beindul…

Jelentős változások történtek a MotoGP mezőnyében a San Marinó-i Nagydíj előtt, a Yamaha ugyanis két nagyszabású bejelentéssel készült Misanóra. Egyrészt visszatért a június óta térdműtét miatt nem versenyző Franco Morbidelli, aki a Petronas Yamaha helyett most már egyből a Maverick Viñales távozásával megüresedett gyári motorra ülhetett fel. Az ő korábbi helyén, a Petronasnál pedig – miután az elmúlt futamokon nem váltak be a helyettesek – megkörnyékeztek egy igazi nagyágyút, a tavaly év végén ülés nélkül maradt Andrea Doviziosót, aki Valentino Rossi csapattársa lett, és jövőre is biztosan marad a főszponzor távozásával RNF névre váltó alakulatnál.

Az új jövevényeknek azonban a csapattal, illetve a technikával való ismerkedésről szólt a hétvége, így a Yamaha győzelmi esélyeit az idei szokás szerint továbbra is egyedül Fabio Quartararo cipelte, aki viszont négy Ducati gyűrűjében állt fel a rajtrács harmadik helyére. Francesco Bagnaia mindenkinél jobb reakcióidővel lőtt ki a pole-ból, és őrizte a vezetést eleinte csapattársa, Jack Miller, majd hamarosan már Quartararo előtt. A francia az utolsó körökre került igazán veszélyes közelségbe az élen álló olasz mögött, ám az utolsó körben sem tudott előzéssel próbálkozni, így Bagnaia egy héttel első királykategóriás futamgyőzelme után most a másodikat is behúzta. A harmadik hely egy meglepetésemberé lett, az újonc Enea Bastianini a 12. pozícióból rajtolva, a leggyorsabb kört is megfutva tört előre első dobogós helyéig, méghozzá a Ducati harmadik számú csapatával, két évvel ezelőtti motoron ülve. A negyedik helyért Marc Márquez és Joan Mir vívott ádáz csatát, akik között szópárbaj is kibontakozott a hétvégén, a címvédő ugyanis neheztelt a hondásra, amiért az az edzéseken hosszú körökön át követte, és viszonyítási pontként használta őt. „Nehéz megértenem, hogy egy nyolcszoros világbajnok miért nem tudja magától elvégezni a munkát” – szúrt oda Mir Márqueznek.

Két hét múlva viszont arra a pályára utazik a MotoGP, amelyen még senki nem ért Márquez nyomába, hiszen Austin az egyetlen Európán kívüli helyszín maradt, amit nem töröltek a szezon második felében. A naptár furcsasága, hogy Amerikából aztán visszaköltözik a mezőny Misanóba, ahol a lefújt Japán Nagydíj helyett rendeznek még egy futamot. Már csak négy forduló van hátra a szezonból, és csak Bagnaia mostani sikere akadályozta meg, hogy Quartararónak a következő futamon még ne legyen matematikai esélye a vb-cím behúzására.
A San Marinó-i Nagydíj végeredménye: 1. Francesco Bagnaia (Ducati) 41:48,305, 2. Fabio Quartararo (Yamaha) +0,3 másodperc hátrány, 3. Enea Bastianini (Avintia Ducati) +4,7, 4. Marc Márquez (Honda) +10,2, 5. Jack Miller (Ducati) +10,4 stb.

A világbajnokság állása: 1. Quartararo 234 pont, 2. Bagnaia 186, 3. Mir 167, 4. Zarco 141, 5. Miller 140 stb.

A Moto2-ben Raúl Fernandez nyerte meg a versenyt, a bajnoki cím fő esélyese viszont Remy Gardner – de már mindkettőjüknek megvan a jövő évi szerződése a MotoGP-ben, csapattársak lesznek a Tech3 KTM-nél. A Moto3 futamán Dennis Foggia győzött, ám a tabellán tekintélyes a csodaújonc Pedro Acosta előnye.