2024. április 25., csütörtök

Kérdések, válaszok, élettörténetek

Szarvas István budapesti könyvbemutatóján online vett részt Jónás Gabriella és Miklenovics Aranka

Szarvas István, a Hetedhéthatár magazin újságírója nem ismeretlen a szabadkai közönség számára, hiszen tartott már könyvbemutatót a Népkör MMK-ban és a Lányi Ernő IME-ben is. A Covid miatt a személyes találkozások bonyolultabbá váltak, ezért a könyvbemutatók is teljesen vagy részben online térbe költöztek át. Egyszerre volt élő és online Szarvas István a minap megtartott dupla könyvbemutatója is, amelyre a budapesti MTA Könyvtár és Információs Központjában került sor. Mivel pedig a Lányi Ernő IME figyelemmel kíséri Szarvas István könyvbemutatóit, Jónás Gabriella színművésznő és Miklenovics Aranka versmondó is részt vett a műsoron, online formában, hiszen a rendezvénynek helyszíni és online közreműködői is voltak. A műsorba is ezúttal is bekapcsolódtak a világ több tájáról, egyebek közt Los Angelesből és Manchesterből is.

A könyvbemutatón a közönség megismerkedhetett Szarvas István Kérdeztem – válaszoltak ötödik kötetével, valamint az Őszintén az interjúkészítésről című könyvével, amelynek előszavát Miklenovics Aranka írta meg. Szarvas István több mint négyszáz interjút készített, köztük számos közéleti szereplővel, híres sportolókkal, művészekkel és politikusokkal, ezeket gyűjti egybe a Kérdeztek – válaszoltak kötetekbe, a másik könyvében pedig arról vall, mit jelent neki az interjúkészítés.

A műsorban több köszöntő is elhangzott, Monok István, az MTA Könyvtár és Információs Központjának főigazgatója nevében, Holl András főigazgató helyettes köszöntötte az érdeklődőket, majd pedig Komlós Attila, a Hetedhéthatár magazin főszerkesztője előszavát, méltatását is hallhattuk:

– Szarvas István eddig megjelent köteteinek a sora bizonyítja azt, hogy folyamatosan képes újat mutatni. Fáradhatatlanul kutat fel különleges, értékes személyiségeket, majd alaposan felkészülve ülteti őket maga mellé és folytat velük nem ritkán igen mély beszélgetéseket. Eközben gyakran olyan vizekre is eveznek, amelyek a megkérdezett riportalany életének figyelemre méltó, kevéssé ismert részleteit is érintik. Az interjúk eddig nagyrészt online formában voltak elérhetőek. Az interneten tárolt dokumentumok hosszú távú fennmaradása meglehetősen bizonytalan, ezzel szemben a könyv formátum sok évszázad óta bizonyít, generációkról generációkra öröklődhet, hosszú ideig megőrizve a benne levő tartalmakat. Ezért öröm az, hogy ezek az interjúk nyomtatott formában is megjelennek. A könyvben olvasható interjúk, az interjúalanyok megismerésén túl, lehetőséget biztosítanak az elmúlt néhány évtized történéseinek a felelevenítésére is, hiszen óhatatlanul megjelennek benne a kor fontosabb eseményei és jelenségei – fejtette ki Komlós Attila.

A könyvbemutatón Horváth Gábor Miklós újságíró és előadóművész professzor emeritus Báger Gusztáv gondolatait tolmácsolta:

– Minden interjú megerősítés, visszaigazolás arról, hogy az interjúalany életműve értékeket képvisel és a közvélemény számára is tanulságokat tartogat. A Szarvas-kötetek lényegkiemelőek, élménygazdag feltárásokban bővelkednek. Világhírű személyiségek pályáját kísérhetjük figyelemmel és pillanthatunk be a hétköznapjaikba. Minden riport egy-egy ikon. A legjobbak tablója készült el. Az emberi jellem antológiája. Jeles munka. Kitűnő kötet – hangzott el egyebek között.

A műsor folyamán Bodza Klára, Eötvös József- és Martin György-díjas népdalénekest hallhattuk, akinek csodálatos hangja az online teret is betöltötte, majd Kosztolányi Dezső Boldog, szomorú dalát Jónás Gabriella mondta el. Az esten beszélgetés is zajlott Szarvas Istvánnal, aki azokhoz is fordult, akik online kapcsolódtak be a műsorba és vérbeli újságíró módjára ő is kérdezett. Ahogyan azt megtudhattuk, készül a Kérdeztek-válaszoltak hatodik kötete is, ennek előszavát Jónás Gabriella írta meg, de tervben van az Őszintén az interjúkészítésről folytatása is.