2024. április 25., csütörtök
VAJDASÁGI MAGYAR DRÁMAÍRÓ VERSENY

Zsákbamacska

Lázas alkotó munka az Újvidéki Színházban – A magyar dráma napján három ősbemutató

Az Újvidéki Színház 47. születésnapja megünneplésének jegyében a székvárosi magyar színházban 20. alkalommal rajtolt a Vajdasági Magyar Drámaíró Verseny, amelynek „főszereplője” ebben az évben is három szerző, három rendező és három előadás.

Hernyák Zsóka, Mészáros Anikó és Celler Kiss Tamás a drámai szöveg ripsz-ropsz megírására, azok megrendezésére pedig Crnkovity Gabriella, Jámbor József és Molnár Gábor Nóra vállalkozott. A három ősbemutató szerepei megformálására a szabadkai Népszínház, a Kosztolányi Dezső Színház és az Újvidéki Színház társulatának tagjai, valamint az Újvidéki Művészeti Akadémia hallgatói kapnak bizonyítási lehetőséget.

Macskamentés meccs közben – ez lett a néhány óra alatt megírandó dráma címe. Venczel Valentin, a színház igazgatója és Lénárd Róbert, az Újvidéki Színház művészeti vezetője, valamint a médiumok képviselőinek jelenlétében ugyanis egyetlen férfi versenyzőként Celler Kiss Tamás ezt húzta ki abból a kalapból, amely a Magyar Szó napilap hétfői számának néhány címét tartalmazta.

Mielőtt a versenyzők megtudták az írandó drámaszöveg címét, ezt nyilatkozták lapunknak:

Celler Kiss Tamás: Egy héttel ezelőtt fölkértek, hogy vegyek részt a drámaíró versenyen, eldöntöttem, bevállalom, noha nagyon izgulok. Alapvetően nem szeretem az ilyen jellegű versenyeket, a rövid „távfutásokat”. Az írásnak szerintem a lényege, hogy az embernek van ideje, hogy az élő szóval szemben teret adhat a gondolatainak. Itt nagyon gyorsan kell elkészülni a szöveggel. Nagyon régen írtam színdarabot, amelyet iskolanapokon mutattak be. Igazán a versírás az egyedüli tapasztalatom, amelyre most hagyatkozhatom. A versenyen tíz oldalnyi drámai szöveget várnak el tőlünk, amelyet nyolc-tíz szereplő ad elő félórában, a rendező elképzelése alapján. A szöveg címére hamarosan fény derül.

Történettöredékek vannak a fejemben. Amióta megtudtam, hogy részt fogok venni a megmérettetésen, folyamatosan gondolkodtam, nyitott szemmel-füllel jártam, remélve, hogy elcsípek olyan jó mondatot, amely elindíthatja a drámai történetet. Végül lehet, hogy az élet teljesen átírja, amit tervezek – fogalmazott Celler Kiss Tamás.

Mészáros Anikó: Felkérésre érkeztem én is, hirtelen felindulásban döntöttem az igen mellett. Talán, ha többet gondolkodtam volna a megmérettetésen, akkor nem is vállaltam volna, hiszen a dráma műfaja számomra egy új megnyilatkozási forma, ezelőtt nem foglalkoztam még vele. Természetesen izgatottan várom a címet meg az egész munkafolyamat végkifejletét. Szerencsére részt vettem egy színházi előadás dramaturgiai munkájában. Maga a műfaj nem idegen. Színházban dolgozom, nap mint nap találkozom a műfajjal, a drámával és a színházzal. Ebből a szempontból szerencsésnek mondhatom magam. Most élesben, ilyen rövid idő alatt megírni egy drámát, nagy kihívás. Mivel a színházban bemutató hetünk volt, sok időm nem volt készülni, de kutattam karakterek, helyszínek után – mondta Mészáros Anikó.

Hernyák Zsóka: A felkérést követően kettős érzés volt bennem: egyrészt örültem, megtiszteltetésnek éreztem, másrészt tartottam ettől a versenytől, mert nagyon rövid idő áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy értékelhető szöveget produkálhassunk. A hét izgalomban telt el, most nagyon ideges vagyok. Gondolkodtam szereplőkön, szereplők nevein. Nagyon konkrét koncepcióm nincs, vannak azonban helyszínötleteim a megírandó szöveg elhelyezésére – mondta a zentai születésű Hernyák Zsóka.

Az izgalmas munka eredményére, az ősbemutatók megtekintésére a magyar dráma napján, ma 19 órakor várják a nézőket az Újvidéki Színházba. A belépők ára 300 dinár, az Újvidéki Színház honlapján vagy a 021/525-552-s és 021/657-2526-os telefonszámon lehet őket előjegyeztetni.