2024. április 20., szombat

Íme, mely országok immunizálták lakosságuk több mint 70 százalékát

A mai napig világszerte mindössze 20 országnak sikerült immunizálnia lakossága több mint 70 százalékát, tehát ennyi államban vették fel a polgárok a koronavírus elleni vakcina legalább két adagját – erre utalnak az  ourworldindata.org oldal adatai, amelyet a Danas ismertetett.

Az első a rangsorban Gibraltár, ahol a lakosság egésze felvette a védőoltást. Portugália a következő, amely a polgárok 82 százalékát immunizálta, majd Málta jön 81 százalékkal, és az Egyesült Arab Emírségek 80 százalékkal. Izlandon szintén kb. 80 százalékos az átoltottság, Szingapúrban pedig 77 százalékos.

Spanyolország 76 százalékkal követi őket a rangsorban, majd Katar (75%), Dánia (74%), Uruguay (73%) jön, 70 százalékos átoltottsággal pedig Chile, a Feröer-szigetek, Írország, San Marino, Belgium, a Seychelle-szigetek és Kína következik.

A hatvan százalékot is sok ország átlépte: Kanada, Olaszország, Nagy-Britannia, Norvégia, Franciaország, Mongólia, Hollandia, Izrael, Bahrein, Németország, Svédország, Mauritius, Bhután, Ciprus, és a Maldív-szigetek.

Régiónkban ilyen téren Szlovénia a legeredményesebb 46 százalékkal, majd Szerbia (42%), Horvátország (41%), Montenegró (32%) és Koszovó (22%) következik, míg Bosznia-Hercegovinában a lakosság mindössze 13 százalékát immunizálták.

A védőoltás harmadik adagjának a beadása terén Izrael a legeredményesebb 34 százalékkal, majd Uruguay (21%), Chile (14%), Izland (14%), Törökország (12%) és a Dominikai Köztársaság (7%) következik.

Magyarországon a harmadik dózist a lakosság kb. hat százaléka vette fel, míg Szerbiában a polgárok 5,8 százaléka. Több mint öt százalékot jegyez még Kambodzsa, az összes többi állam pedig egy százalék alatt van ilyen tekintetben.