2024. április 19., péntek

A francia elnök elnézést kért a cserbenhagyott algériai veteránoktól

Emmanuel Macron elnök Franciaország nevében elnézést kért hétfőn azoktól az algériai muzulmán veteránoktól, akik az algériai függetlenségi háborúban (1954-1962) Franciaország oldalán harcoltak, de később a francia kormány magukra hagyta őket.

Az államfő ígéretet tett egy úgynevezett helyreállítási törvény elfogadására is, amelynek alapján kártérítést kaphatnak a kisemmizett veteránok.

A bejelentést elemzők történelminek értékelték, miután egyértelműen szakít azzal a kétértelmű emlékezetkultúrával, amelyet a francia politika az elmúlt hatvan évben gyakorolt Algériával kapcsolatban.

,,A veteránoknak szeretném kifejezni a hálámat: nem felejtjük el őket. Elnézést kérek, és nem felejtjük el őket" - mondta Macron az elnöki hivatalban rendezett ünnepélyes megemlékezésen, a veteránok, leszármazottaik, és az őket képviselő egyesületek képviselői előtt.

Ígéretet tett arra, hogy a parlament még az év vége előtt elfogad egy helyreállítási törvényt, amelyben Franciaország kifejezi háláját az úgynevezett harkiknak, az algériai veteránoknak.

,,A harkik tiszteletét be kell vésni a nemzeti történelembe" - hangsúlyozta az elnök, aki szerint "a sebeket az igazság kimondásával, emlékezeti gesztusokkal és igazságtétellel" kell beforrasztani.

Az algériai függetlenségi háborúban 1954 és 1962 között mintegy 200 ezer algériai harcolt Franciaország oldalán az algériai nacionalistákkal szemben. A háborút követően többségük véres leszámolás áldozata lett Algériában, miután a francia kormány magukra hagyta őket.