2024. április 20., szombat

Egy veszélyes játszma új fejezete

Szerb rendszámtáblával nem lehet Koszovóban közlekedni – Erős rendőri jelenlét az átkelőkön

A Nemzetbiztonsági Tanács rendkívüli ülését hívta össze ma délelőttre sürgősen Aleksandar Vučić szerb államfő, miután értesült a legújabb észak-koszovói történésekről. Tegnap délelőtt a koszovói rendőrség különleges egységeinek, a ROSU-nak a tagjai vonultak ki a Jarinje és Brnjak átkelőkhöz, ahol részletesen ellenőriztek mindenkit, aki át akart kelni a határon.

A koszovói szerbek egybehangzó véleménye a történések kapcsán az volt, hogy a lakosság megfélemlítése az egyetlen célja ennek a hirtelen akciónak. A szerbség tagjai is kivonultak az említett átkelőkhöz, tüntetésbe kezdtek, hamarosan csatlakoztak hozzájuk a pristinai adminisztrációban részt vevő Szerb Lista képviselői is. A tiltakozók barikádot emeltek a Jarinje felé haladó úton.

Tegnap lépett életbe az a koszovói kormányhatározat is, amelynek értelmében Pristina nem ismeri el a továbbiakban a szerbiai rendszámtáblákat, bevezették a reciprocitás elvét, s ahogyan Szerbiában nem engedélyezett RKS (Koszovói Köztársaság) jelzésű táblákkal közlekedni, mostantól ez hasonlóképpen lehetetlen szerbiai táblákkal Koszovó területén. A ROSU egységeinek ellenőrzésével hozzá is láttak a koszovói szerbek gépkocsijai esetében a szerbiai hatóságok által kiadott táblák elkobzásához, a tartomány területén élő szerbeknek tehát mostantól kötelességük koszovói rendszámot beszerezniük. A Szerbia más részeiből beutazók esetében ideiglenes koszovói rendszámtáblát kapnak a helyszínen a turisták, mely 60 napig érvényes, s öteurós biztosítási összeg ellenében lehet hozzájutni. Jelenleg más módja nincs a Koszovó területére való belépésnek. Esetükben a szerbiai táblát nem veszik el, csak leszereltetik.

Xhelal Sfeçla koszovói belügyminiszter azt közölte, hogy a tárca intézkedései megfelelnek a szabad mozgásról szóló előírásoknak, s lényegében csak a szerbiai modellt alkalmazza mostantól Koszovó is. Arra is figyelmeztetett, hogy a régebbi, KS jelzésű koszovói rendszámtáblákat sem alkalmazhatják szeptember 15-e óta a polgárok, kizárólag az RKS jelzés az elfogadott. Emlékeztetett, hogy 14-én járt le a 2014-ben elfogadott megállapodás, melynek értelmében Koszovó kötelezte magát a szerbiai rendszámtáblák elismerésére.

Goran Rakić, a Szerb Lista elnöke arra kérte Aleksandar Vučićot és az Európai Unió illetékeseit, hogy reagáljanak a koszovói rendőrség akciójára. Milica Andrić, az Új Társadalmi Kezdeményezés nevű civil szervezet képviselője a témáról nyilatkozva kijelentette, hogy Koszovóban mintegy 9500 járművet érint az illetékesek (nem várt) intézkedése. Igor Simić, a Szerb Lista alelnöke elmondta, szerinte a történtekkel a brüsszeli megállapodást is megsértik, és reméli, az ügyre találnak majd valamilyen politikai megoldást.

Reakciójában Albin Kurti koszovói kormányfő úgy fogalmazott, semmilyen rendkívüli esemény sem történt Koszovóban, a rendőrség „megtette a szükséges intézkedéseket, és elkobzott minden érvénytelen rendszámtáblát”. Hozzátette, hogy a szerb táblák eltulajdonítása nem Koszovónak a kívánsága volt, hanem olyan megoldás, amelyet éppenséggel „a másik oldal kényszerített Koszovóra”, utalva ezzel arra, hogy Szerbia sem ismeri el az ottani rendszámozást. Az új jelzést is teljesen logikusnak tekintette: mindaddig, amíg a koszovói polgárok rá lesznek kényszerítve arra, hogy fizessenek a rendszámtábláért, amikor Szerbiába lépnek, teljesen egyértelmű, hogy a szerbiai polgároknak is RKS jelzésű rendszámot kell kapniuk, amikor belépnek Koszovóba.

Pristinából Belgrádba érkezett tegnap Miroslav Lajčák, az EU dialógussal foglalkozó különmegbízottja, és  Aleksandar Vučićtyal tárgyalt. Vučić a találkozó után „nehéz válságnak” nevezte a koszovói helyzetet (Fotó: Beta)

Pristinából Belgrádba érkezett tegnap Miroslav Lajčák, az EU dialógussal foglalkozó különmegbízottja, és Aleksandar Vučićtyal tárgyalt. Vučić a találkozó után „nehéz válságnak” nevezte a koszovói helyzetet (Fotó: Beta)

Egy 2011-es és két 2016-os egyezményt is be kellene tartania Pristinának – értékelte Petar Petković, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője: a semleges KS jelzéssel Szerbiának nincs gondja, Pristina ezért ragaszkodik mostantól az RKS-hez és a KS jelzés eltörléséhez. A ROSU-nak sem lenne szabad északon ténykednie egy 2013-as megállapodás értelmében – mutatott rá.

Mindeközben Pristinából Belgrádba érkezett Miroslav Lajčák, az EU dialógussal foglalkozó különmegbízottja, hogy a párbeszéd folytatásának lehetőségeiről tárgyaljon. Vučić a megbeszélés után „nehéz válságnak” nevezte a koszovói helyzetet. Dušan Janjić politikai elemző, az Etnikai Kapcsolatok Fórumának elnöke kijelentette, szemmel láthatóan kudarcot vallottak Pristinában a különmegbízott megbeszélései, s hozzátette, az adminisztratív átkelőkön kialakult helyzet az erős rendőri jelenléttel nem más, mint a két fél veszélyes politikai játszadozásainak a következménye, melynek elsősorban az egyszerű emberek és az üzleti világ képviselői isszák meg ismét a levét. Ez nem más, mint a polgárok zaklatása – értékelte az elemző.