2021. október 16., szombat

Ingyenes egészségügyi betétek az újvidéki Bölcsészettudományi Karon

Az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karán hétfőtől kezdve a nyilvános illemhelyiségek mindegyikében ingyenes egészségügyi betétek találhatóak, amely öt egyetemista erőfeszítéseinek köszönhető - írja a 021.rs hírportál.

Az egyetem ezáltal az első olyan intézménnyé vált az országban, amelyben önkénteseknek köszönhetően sikerült megvalósítani egy ilyen projektet. Jelena Mirić, Milica Sekulić, Jovana Mrdalj, Dajana Jankov és Suzana Matić még januárban kezdtek bele ebbe az egyedülálló kampányba, ezt megelőzően pedig egy közvélemény-kutatást is végeztek az egyetemisták között.

Jelena Mirić elmondta, hogy az eredmények azt mutatják, hogy a nők igényt tartanak egészségügyi betétekre az illemhelyeken.

A kérdéssel kapcsolatban 1500 egyetemista véleményét kértük ki, amelyet követően világossá vált, hogy minél előbb meg kell valósítanunk a célunkat. Jelentkeztünk a Fiatalság törvény elnevezésű programon belül egy pályázatra, amelyet az oktatásügyi minisztérium hirdetett meg. Ennek köszönhetően sikerült megnyernünk egy egyszeri támogatást, amelyet az egészségügyi betétek vásárlására fordítottunk - mondta Mirić.

Reményét fejezte ki, hogy az adakozók és más pályázatok által ez a megoldás hosszútávon is fennmarad. Hozzátette, hogy a Bölcsészettudományi Karnak is fel kell karolnia az ötletet és a jövőben anyagilag is támogathatná az egészségügyi betétek beszerzését.