2024. március 28., csütörtök

Szerdán kezdődik a csillagászati ősz

A csillagászati ősz szeptember 22-én, szerdán 21 óra 21 perckor kezdődik az északi féltekén – adta hírül a belgrádi Ruđer Bošković Csillagászati Egyesület. Abban a percben a Nap átlépi az Egyenlítőt, és mint azt a csillagászok mondják, az északiról a déli féltekére költözik. Ugyanabban a pillanatban a déli féltekén megkezdődik a tavasz. Ezen a napon a nappal 12 óra és 1 percig tart, a pontos napéjegyenlőség 25-én, szombaton lesz.

Az időjárás ezekben a napokban viszonylag enyhe, az eső is többször eleredhet, de szeptemer utolsó hete és október első hete kifejezetten meleg lesz, a hőmérő higanyszála akár a 30 fokot is eléri, de mindenképp 25-30 fok közötti lesz. Vladimir Đurđević klimatológus a Szerbiai RTV-nek kifejtette, minden jel arra utal, hogy a jövő héten beköszönt a vénasszonyok nyara, és legalább két hétig nyarat idéző időjárásunk lesz.

Hozzátette, hogy az átlagos értékekhez képest az idén nagyon meleg nyarunk volt, és emlékeztetett arra, hogy a témában végzett kutatások szerint az elmúlt évtizedben megduplázódott a különösen magas hőmérsékleti értékeket mutató napok száma világszerte, és egyes helyeken akár az 50 Celsius-fokot is elérte a hőmérséklet.

Rámutatott arra, hogy a 40 fok feletti hőmérsékleti értékek rendkívül veszélyesek, mivel a párás levegővel és más természeti tényezőkkel együtt járva az emberi szervezet normális működését is akadályozhatják. Mint mondta, ezt a jelenséget a szakemberek halálos hőséghullámnak is szokták nevezni az ilyenkor megnövekedett elhalálozási arány miatt.