2024. április 19., péntek

Az ízletes ételek fellegvára

Elkezdődött a Vajdasági ebéd reklámkampánya

Vajdaság konyhaművészetének nincs szégyellnivalója. Egyéni ízvilágot képvisel, és erről mindenkinek tudnia kell. Ennek érdekében született meg a Vajdasági ebéd elnevezésű kampány. A projektum célja, hogy felhívja a figyelmet a térség gasztronómiai hagyományainak őrzésére és fontosságára, ugyanakkor hogy egy tradicionális konyhaművészeten alapuló nemzeti brendet is létrehozzon. A cél érdekében egy szakácskönyv is megjelent Vajdasági ebéd – A síkság utánozhatatlan ízei címmel, mely összegyűjti a legfontosabb tudnivalókat a tartomány étkezési szokásairól és annak különlegességéről.

– Vajdaság a hedonisták mennyországa, ahol jókat lehet enni, inni kiváló ételekből/italokból. Többnemzetiségű vidék, ahol különböző népek hagyománya keveredésének eredményeként egy sajátos konyhaművészet jött létre. A kampány rámutat a gasztronómiai értékek fontosságára, ugyanakkor a vendéglátóipar figyelmét is fel akarja hívni arra, hogy minél markánsabban képviselje és népszerűsítsa a térség ízeit –  jelentette ki az újvidéki mezőgazdasági vásáron megtartott sajtóértekezleten dr. Nataša Pavlović, a Vajdasági Idegenforgalmi Szervezet igazgatója.

Pavlović azt is hangsúlyozta, amikor messziről érkeznek turisták, nem az olyan élelmiszer érdekli őket, amit bárhol ehetnek, hanem a sajátos ízvilág. Emiatt kiemelten fontos helyen kell állniuk a tartomány területén található borpincéknek, éttermeknek és tanyáknak a bemutatása.

Dr. Nenad Ivanišević tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár egy kifejezetten sikeres közös projektnek látja a Vajdasági ebéd kampányt. Elmondása szerint a Vajdasági Idegenforgalmi Szervezet, a Vajdasági Gazdasági Kamara és a Tartományi Idegenforgalmi Titkárság ismét bebizonyította, hogy kiváló az együttműködésük.

– A tartományi gasztroturizmus kezdete ez, egy olyan ágazata az idegenforgalomnak, amivel nem lehet melléfogni. A vajdasági konyhaművészet nemzeti érték, amiből hivatalos brendet kell csinálni, amit az egész világnak meg kell ismernie. A kampánynak ösztönöznie kell a vendéglátóiparban dolgozókat is, végezzék minél jobban a munkájukat, hogy a turisták örömmel látogassanak Vajdaságba – mondta a tartományi titkár.

Branislav Mamić, a Vajdasági Gazdasági Kamara szolgáltatási részlegének titkára elmondta, a tartományi gasztronómia népszerűsítése nem ér véget a mezőgazdasági vásárral. A Vajdasági ebéd csak most kezdődik igazán, a tennivaló pedig rengeteg.

– A promóció folytatódik a mezőgazdasági vásár ideje alatt is, és végig lehet érdeklődni a kampányról, valamint az egy hét múlva, jövő hétfőn szervezendő Idegenforgalmi Világnapon is. Következő lépésként hamarosan elkészül egy weboldal is a Vajdasági ebéd kampányról, amelyen minden közhasznú információ elérhető lesz – jelentette ki Mamić.