2024. április 25., csütörtök

A bankok javára döntött a Legfelsőbb Semmítőszék

Tegnap délben ügyvédek tiltakoztak a bíróság épületénél – Az állásfoglalás visszavonását követelték

A Legfelsőbb Semmítőszék (VKS) múlt heti döntésével kiegészítette a bankkölcsönök illetékeivel kapcsolatos, 2018-ból származó jogi álláspontját. Az új határozat kimondja, hogy „a banknak joga van megfizettetni szolgáltatásainak költségeit, így nem semmis a banki hitelekről szóló szerződésnek az a szakasza, mellyel a felhasználót a hitelfeldolgozási költségek kifizetésére kötelezik, amennyiben a bank hitelkínálata világos és egyértelmű adatokat tartalmazott a kölcsönfelvétel költségeit illetően”. A bank nem köteles külön kimutatni a költségek struktúráját. A legfelsőbb Semmítőszék tehát a bankok oldalára állt, miközben a 2018. évi jogi álláspont alapján az elmúlt években a szerbiai bíróságok több tízezer esetben döntöttek a kliensek javára.

A Szerbiai Bankok Egyesülete tegnap közleményben ismertette véleményét Szerbia legfőbb bírói szervének új határozata kapcsán. Hangsúlyozza, a bankok azt várták az állásfoglalástól, hogy tegyen végre pontot egy, a bankok és az ügyfelek számára is kimerítő időszak végére. Az álláspont múlt heti kiegészítésével a szerbiai jogrendszer közelebb került az Európai Unió és a térség rendszereihez, melyek már korábban ugyanilyen álláspontra helyezkedtek. A bankok társulása szerint a Legfelsőbb Semmítőszék most pontosan meghatározta, hogyan járjon el a bíróság a banki illetékek miatt indított perekben, és ezzel lehetővé válik a pénzintézetek és az ügyfelek közötti eljárások hatalmas hullámának leállítása. A probléma még nem oldódott meg véglegesen, hiszen le kell folytatni minden elindított pert, ez pedig nagy munka a rendszer számára. A bankok elvben készek arra, hogy minden egyes, a számukra kedvező bírósági döntés esetében magukra vállalják a felperes bírósági költségeit.

Vladimir Vasić, a Szerbiai Bankok Egyesületének főtitkára úgy fogalmazott, „itt most nincs győztes és legyőzött, de az ország gazdasága egyértelműen nyert”, hiszen  a Legfelsőbb Semmítőszék a beruházások jogbiztonságával kapcsolatban valójában üzenetet intézett a hazai és a külföldi befektetőknek.

Közleményt adott ki a Szerbiai Ügyvédi Kamara is, mely szerint Szerbia jogszerndszerébe ismét olyan megoldásokat igyekeznek bevezetni, melyek a bankszerktornak, a pénzügyi hatalmi központoknak kedveznek, a polgároknak viszont kárt okoznak. A kamara véleménye szerint a VKS álláspontja közvetlen ellentétben áll az összes szerbiai bíróság, sőt a VKS eddigi gyakorlatával is. Miroslav Živković, Marko Milutinović és Nikola Živulović ügyvédek tegnapi sajtótájékoztatójukon úgy nyilatkoztak, hogy a VKS a bankok hasznára és a polgárok kárára foglalt állást, ezért ők kitartóan követelni fogják az állásfoglalás visszavonását. Értelmezésük szerint a VKS-nek nemcsak az volt a célja, hogy elejét vegye az illetékek miatti további pereskedéseknek, hanem az is, hogy mindazok, akik eddig pert nyertek, visszafizessék a bíróságok által nekik megítélt összegeket.

Tegnap délben több tíz ügyvéd fejezte ki elégedetlenségét a Legfelsőbb Semmítőszék belgrádi székházánál. Emilija Petrović ügyvéd közölte, teljesen beszüntetik a munkát, amíg vissza nem vonják a 2018. évi jogi álláspont kiegészítését, annál is inkább, mert ez nem is kiegészítés, hanem lényegi változtatás. Mint mondta, az ügyvédek nem fogják megengedni, hogy a VKS hatással legyen munkájukra. A közösségi hálókon szervezett ügyvédtüntetés egyik pillanatában lökdelőzés alakult ki az épület lépcsőin, és a rendőrségnek kellett beavatkoznia. Többen megpróbáltak bejutni, hogy átadják követeléseiket, és hogy ,,a kollégák szemébe nézzenek”, ez végül sikerült is nekik. Néhány ellenzéki párt, köztük a Néppárt, a NADA koalíció és a Szabad Polgárok Mozgalma is támogatásáról biztosította az ügyvédeket. A tiltakozók tegnap kora délután azt közölték, hogy addig nem távoznak, amíg el nem érik céljukat. A tüntetés miatt egy időre lezárták a Nemanja utca egy részét.