2024. április 18., csütörtök
NYUGAT-BÁCSKA

Rosszabbodik a járványhelyzet

Az utóbbi tíz napban megszaporodott a koronavírussal megfertőzöttek száma a régióban. A legutóbb hozzáférhető adatok szerint Zomborban 294 új fertőzöttet regisztráltak, Apatinban 63-at, Kúlán 136-ot, Hódságon (Odžaci) pedig 112-t.

Az esetszám növekedése párhuzamban áll az elvégzett tesztek számának növekedésével. A zombori Covid-rendelőben egy hét alatt 363 személyt teszteltek, közülük 130-an voltak vírushordozók. A járvány a gyerekeket se kíméli, a teszteltek között tizenegy 12 és 17 év közötti gyerek volt, öten koronavírusosak.

A Közkórházban mindössze egy nap alatt 55 pácienst kellett alaposan megvizsgálni, akiket a Covid-rendelőből utaltak be a kórházba.

A közegészségügyi intézetben közölték, hogy jelenleg a vírus delta törzse fertőz, amely a vuhani törzzsel szemben, (itt egy fertőzött 1–2 személynek adta át a fertőzést), a delta törzs pedig átlag 8 másik embert fertőz meg. A fertőzöttek állapota is súlyosabb, mert későn jelentkeznek a fertőzés gyanújával az orvosnál.

A Covid-rendelő adatainak alapján az újonnan fertőzöttek 85%-a oltatlan volt, az egyszer beoltottak 10%-a kapta el a vírust, míg a kétszer beoltottaknak mindössze az 5 százaléka.

A beoltottak közül legtöbben a kínai vakcinát vették fel, amelynek a hatása hat hónap után gyengül, de a koronavírus ezeknél a pácienseknél se okoz komolyabb tüneteket, mindössze enyhe hőemelkedést, a szaglás és az ízlelés elvesztését, vagy izomfájdalmat.

Az oltóponton naponta 300–400 vakcinát adnak be, legkevesebben az első adagot veszik fel, míg a harmadik adag iránt megnövekedett az érdeklődés.
Zomborban eddig 68.540 adag védőoltást vett fel a lakosság, a második adagot mintegy 33 ezren vették fel, a harmadikat pedig mintegy négyezren. A körzetben az újraoltottak száma 63.392, míg a harmadik adagot 6305 személy vette fel.

Átoltottság tekintetében Nyugat-Bácska Szerbia élvonalában jár.