2024. április 20., szombat

Ünnepi nagykoncertet tartott a Fokos zenekar

Telt házas ünneplés a Palicsi Nyári Színpadon

Fennállásának tizedik évfordulóját ünnepelte szombat este Palicson az óbecsei Fokos zenekar. A Fokos 10 elnevezésű ünnepi nagykoncertet a Nyári Színpadon tartották meg, melyre több vendégelőadót is meghívtak, így a Fokos zenekar mellett fellépett többek között a Csalóka zenekar, a Juhász zenekar és a Tokos Zenekar is.

Juhász Gábor, a Juhász zenekar vezetője a rendezvényt megelőzően így nyilatkozott a médiának a jubiláló együttesről:

– A Fokos zenekar tagjait már egészen kiskoruk óta ismerjük. Nagyra becsülöm a munkásságukat, számos lemezt is kiadtak, és a legfontosabb, hogy a saját közösségük zenéjét nagy becsben tartják. Megtiszteltetés számunkra is, hogy elhívtak bennünket erre a koncertre.

Vajas Albert, a kolozsvári Tokos Zenekar prímása is nagyon örült a Fokos zenekar meghívásának, hangsúlyozta, hogy a két zenekar barátsága hosszú időre nyúlik vissza.

– Sok fesztiválon és rendezvényen találkoztunk, a Fölszállott a Páva műsorban együtt szerepeltünk, valamint Kolozsváron és Budapesten is együtt koncerteztünk. Most pedig velük együtt ünneplünk.

Rózsa Tibor, a Csalóka zenekar tagja is a jubiláló együttessel való szoros kapcsolatáról számolt be a sajtónak.

– Közösen nőttünk fel velünk, sokat jártunk Óbecsére. Napról napra együtt vagyunk és kisegítjük egymást, ha közösen kell muzsikálnunk. Ma is fergeteges előadással készültünk.

A Fokos zenekar tánccsoportokat is kísér, szerepeltek a Fölszállott a páva népzenei tehetségkutató műsorban, és a világ több országában is turnéztak már. Jovánovity Péter, a zenekar nagybőgőse az együttes mérföldköveiről szólt sajtónyilatkozatában:

– Talán az első a megalakulásunk, a második a Fölszállott a páva, amikor 2012-ben elindultunk, majd megjelent az első lemezünk. Ezek mind meghatározták a zenekar életét. Ez a tíz év nagyon sűrű volt, sok programmal, mely a folyamatos fejlődés jegyében zajlott. A sok fellépésünk saját szervezés eredménye, de voltunk olyan helyeken is, ahova bennünket hívtak meg. A mai koncerten a vendégelőadók a mi számainkat játsszák a sajátjaik mellett. A Kárpát-medence legtöbb tájegységéből hallhatnak összeállítást a koncertre látogatók – részletezte a Fokos zenekar tagja.

A rendezvényen fellépett továbbá Csizmadia Anna, Szabó Annamária, Cseszák Balázs és Cseszák Korcsik Anikó, Molnár Bálint és Németh Eszter, Gazsó Tibor és Varga Viola, Kisimre Árpád és Kisimre Szerda Anna, Patyerek Csaba és Patyerek Fodor Nóra, Resócki Rolland és Vázsonyi Csilla, valamint Savelin László és Savelin Zellei Zsuzsanna. A koncert után állófogadást és táncházat tartottak a Palicsi Vigadóban.